Ако знаете што има во белиот леб, никогаш не би го јаделе
Објавено во: Стил 05 Август, 2015
Џејсон и Мира Калтон, автори на Книгата „Rich Food Poor Food“ за белото брашно и лебот, велат: „Ако не би ги јаделе стапалата на чевлите, тогаш не треба да јадете и азодикарбонамид кој е главната состојка на лебот“.
Е927 за белење на брашното предизвикува астма.
Авторите велат дека станува збор за хемиско соединение за белење на брашното. Истовремено се знае дека овој додаток додава и ризик од астма и од таа причина е забранет во некои земји како опасno по здравјето.
Азодикарбонамид е прав, кој може да биде во жолта, портокалова или црвена боја и служи како додаток за храна. Познат е под број Е927.
Сулфур диоксидот го заменува азодикарбонамид.
Во земјите каде е забранет Е927 се користат други средства за добивање на белото брашно. Како на пример сулфур диоксид.
Сулфур диоксид (SO2) и неговите деривати се испуштаат во урината без видливи патолошки ефекти.
Сепак реакциите од SO2 и деривати се добиваат од астматичари, па неговата употреба во храната подлежи на строги мерки за информирање на потрошувачите.