19 Септември, 2017
0.1213

Франција очекува сериозен пад во производството на вино

Објавено во: Агробизнис 27 Август, 2017

Француското производство на вино се очекува да се намали за 18 отсто во 2017 година, поради мразовите што ги погодија лозјата на пролет, објавија француските медиуми.

Сланата, пролетната топлина проследена со суво лето ги погоди француските лозови насади од почетокот на годината. Првата жетва на грозје започна десет дена претходно со остар пад на жетвата - освен во централниот регион Бургундија.

Очекуваното количество вино оваа година изнесува 37,2 милиони хектолитри, или 18 проценти помалку отколку во 2016 година и 17 проценти помалку од просекот во изминатите пет години, објави Министерството. Новата криза ги следи климатските недостатоци во 2016 година и двоцифреното намалување на производството, што резултира со жетва од минатата година што е една од најслабите во последните три децении.

Но, во квалитативна смисла, оваа година жетвата е добра. Во 2016 година, Франција беше втор најголем производител на вино по Италија, според податоците на Меѓународната организација за вино и лозарство.

Можеби ќе ве интересира

Стимулирање на трансферот на знаења и иновации во земјоделството

Стимулирање на трансферот на знаења и иновации во земјоделството

Исплатени 125 милиони денари за субвенции

Исплатени 125 милиони денари за субвенции

МЗШВ почнува со ревизија: Како се доделувало државното земјоделско земјиште под закуп?

МЗШВ почнува со ревизија: Како се доделувало државното земјоделско земјиште под закуп?

Уште три дена за пријавување за субвенции

Уште три дена за пријавување за субвенции

САКАТЕ ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ НА СЕЛО: Еве ви начини како да заработите

САКАТЕ ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ НА СЕЛО: Еве ви начини како да заработите

OВАА РАБОТА ИМА ИДНИНА: По глава на жител имаат повеќе кошници од Кина

OВАА РАБОТА ИМА ИДНИНА: По глава на жител имаат повеќе кошници од Кина

АГРОБИЗНИС: Засадете ја оваа овошка, цената е примамлива

АГРОБИЗНИС: Засадете ја оваа овошка, цената е примамлива

Николовски: Внимателно го следиме откупот на грозјето, откупени се околу 16 милиони килограми

Николовски: Внимателно го следиме откупот на грозјето, откупени се околу 16 милиони килограми