21 Септември, 2017
0.1175

И ТУТУНАРИТЕ ГИ ОГРЕА СОНЦЕ: 25 милиони евра субвенции од денес легнуваат на сметките на тутунопроизводителите

Објавено во: Агробизнис 28 Јуни, 2017

25 милиони евра или 1.5 милијарди денари денеска и утре ќе легнат на сметките на сите тутунопроизводители.

Ова го соопшти министерот за земјоделство Љупчо Николовски кој истакна дека за еден месец Владата успеала да се справи со сите блокади и  пречки за исплата на субвенциите за тутунот.

„Во Министерството за финансии се пристигнати сите налози за исплата на субвенциите за тутунот во износ од речиси 1.5 милијарди денари или близу 25 милиони евра, со што комплетно ќе бидат исплатени сите тутунопроизводители. Земјоделците денеска во попладневните часови и утре во текот на целиот ден ќе можат да си ги подигнат парите од банките. Изминативе недели направивме напори за да се деблокира исплатата и да се отстранат сите пречки“,изјави министерот.

Тој напомена дека за да почне исплатата на субвенциите го промениле  Законот за земјоделство и рурален развој, со што се оддложи важноста на условите за подмирени обврски кон Управата за јавни приходи.

-Вработените во подрачните единици на министерството ги задолжил да ги внесуваат податоците од подружниците на АД Водостопанство, со цел земјоделците кои ги подмириле обврските за водарина по 15 јануари годинава, да бидат внесени како водокорисници кои не должат по основ на договор за водарина а од секторот земјишна политика се ажурирала базата на податоци, со цел на земјоделците кои должат за неплатена концесија на државното земјоделско земјиште преку пат на пребивање да може да им се исплатат субвенциите за тутун. 

Дополнително се ажурирала и базата во делот за Јапонската помош, што исто така беше еден од предусловите за да може да се исплатат субвенците.

Николовски посочи дека Владата останува отворена и ќе работи за решавање на сите проблеми за земјоделците.

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ формираше Комисии за вршење на увид на настанатите штетите од невремето на 11-ти септември

МЗШВ формираше Комисии за вршење на увид на настанатите штетите од невремето на 11-ти септември

Климатските промени погубни за земјоделскиот труд - МЗШВ со конкретни мерки

Климатските промени погубни за земјоделскиот труд - МЗШВ со конкретни мерки

МЗШВ: Два милиони денари за реновирање на метеролошките станици во Демир Капија, Штип и Крива Паланка

МЗШВ: Два милиони денари за реновирање на метеролошките станици во Демир Капија, Штип и Крива Паланка

Стимулирање на трансферот на знаења и иновации во земјоделството

Стимулирање на трансферот на знаења и иновации во земјоделството

Исплатени 125 милиони денари за субвенции

Исплатени 125 милиони денари за субвенции

МЗШВ почнува со ревизија: Како се доделувало државното земјоделско земјиште под закуп?

МЗШВ почнува со ревизија: Како се доделувало државното земјоделско земјиште под закуп?

Уште три дена за пријавување за субвенции

Уште три дена за пријавување за субвенции

САКАТЕ ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ НА СЕЛО: Еве ви начини како да заработите

САКАТЕ ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ НА СЕЛО: Еве ви начини како да заработите