Јодот – превенција за рак на дојка
Објавено во: Стил 04 Септември, 2015
Новите клинички истражувања покажуваат директна поврзаност на конзумирањето јод и превенцијата за ширење рак на дојка
Истражувањето е спроведено од Ашутос Шривавастава и неговиот тим и покажува дека јодот има цитоксично дејство врз канцерогените клетки.
Јодот ги убива канцерогените клетки и предизвикува програмирано изумирање.
Иако Светската Здравствена организација препорачува дневно да внесувате 150 микрограмијод, експертите веруваат дека тоа не е доволно.
Јодот се внесува преку храна. Него го има во јодираната сол, морските плодови (риба, школки, алги), аспарагусот, печурките, сојата, спанаќот, јогуртот и другите млечни производи.