05 Мај, 2024
0.0272

Како лукот го намалува ризикот од рак на белите дробови?

Објавено во: Стил 23 Октомври, 2015

Добивај вести на Viber

Конзумацијата на лук два пати седмично значително го намалува ризикот од страшни болести како рак на белите дробови, покажува новото истражување. Кинески научници докажале дека возрасните кои редовно конзумираат свеж лук имаат 44% помали шанси да развијат карцином на белите дробови. Треба да се напомене, дека дури и да пушите и да пиете, јадењето лук го намалува ризикот со 30%. Околу 40 000 лица годишно се со дијагностициран белодробен карцином во Англија. Пушењето е причина за 80% од случаите, каде секој петти успева да преживее после поставувањето на дијагноза. Лукот исто така може да го заштити вашиот организам од карциногени тумори како рак на дебелото црево и други.