02 Мај, 2024
0.0278

Најмоќниот еликсир за силен имунолошки систем – кој лекува дури и рак!

Објавено во: Стил 03 Септември, 2015

Добивај вести на Viber

Историјата на нашата народна медицина е стара колку е стара историјата на нашиот род. Многу научници и исцелители се грижеле за здравјето на нашиот народ и регион, но малку писмени траги останале. Затоа наша должност е да ги собираме, дистрибуираме и множиме.

Непроценливи рецепти и сеопфатна концепт за здравјето оставиле Петар Данов и ученикот Петар Димков од соседна Бугарија. За многу билки тој пишува , но една се одликува со неверојатна моќ. Бозелот е силен имуностимулатор, највредните билка, тврди лечителот Петар Димков.

Еве што вели тој во својата книга:

Со докажани антиканцерогени својства бозелот е драгоцено растение кое е во состојба да му донесе многу придобивки на човековото здравје. Плодовите на црниот бозел се цела аптека за нашето здравје, под услов да знаеме како да ги применуваме. Неговите плодови се богати со антицианови соединенија кои имаат голема улога при неутрализирање на слободните радикали. Огромна е количината на пектин и целулоза во бозелот, а освен тоа во растението се содржат многу вредни минерали и микроелементи.

Огромна е количината на витамин Ц во бозелот , а ако успеете да го исушите правилно, може да се задржи поголемиот дел од корисните состојки. Плодот на бозелот е богат со антиоксиданси и супстанции со антиинфламаторно дејство.

Како да ги разликувате видовите на бозел и да наберете од вистинскиот?

Црниот бозел - Sambucus nigra е дрвовиден. Тој расте масовно и претежно на влажни места, и ни е познат најмногу по мирисните цветови кои се појавуваат во мај-јуни и се користат за подготовка на сладок разладувачка "бозонада" - сируп од цветовите и шеќер.

Sambucus-nigra-Korsor-Ertragssorte-Grossfruechtiger-Holunder-Korsor

Sambucus ebulus

Со лековити квалитети сепак, кој и е познат на народната медицина и опишан од голем број природолечители, се одликува другиот вид бозел - Sambucus ebulus. Односно за превенција и третман е препорачливо да го користите не црниот дрвен бозел, туку тревестиот бозел. Тој за разлика од првиот е тревно растение - грмушка. Цути подоцна - во јули-август со побели од другиот бозел цветови и има исто така темно-црни плодови во септември. Ќе го препознаете уште по разгранетите нагоре гранки или плодови, за разлика од оние на дрво кои се навалени надолу. Лечителот Петар Димков го нарекува "полски бозел".

SambucusEdulus-Ripe

Грмушките со малите црни плодови ги има насекаде - во градината, пред дворот... Зрее од крајот на месец август - до крајот на септември. Овој период е идеален за билка на оваа билка распространета низ цела земја и соседство посебно во бугарскиот крај. Одберете сепак убаво и чисто место каде ќе го берете бозелот .

За да приготвите сируп од бозелот одзбирате убаво зрели плодови црн бозел, а ако има зеленкави зрна задолжително фрлете ги бидејќи се отровни! Измијте ги и наредете ги во голем тегла, ќе ги редите ред плодови, ред шеќер до горе. Покријте ја теглата со газа и ставете ја на сончево место да ферментира околу 2 недели. Потоа исцедете во газа и распоредете ја смесата во помали тегли или шишиња. Затворете ги и ставете на темно и ладно место.

bazak1 bazak3

Оригиналниот рецепт од Петар Димков е следниот: Во тегла од 5 кг. се става ред црн плод бозел (2 см. дебел), ред ситна шеќер. Горниот слој е шеќер - 9 см. Наместо капак се става парче платно и садот се остава на светло и сончево место, за шеќерот да се стопи. Се цеди низ тенка крпа и се истискува. Ставете го во шишиња и затворете со платно а не со капаче и се чува на ладно место за да не скисне.

Ако сепак го затворите со капаче или капачка за теглите / шишиња - отворајте ги секој ден или не ги држете цврсто затворени, бидејќи од ферментација процес може да се расипе. Плодовите можете да не се фрлаат, а да ги направите џем.

Од така подготвениот лек се конзумира по 1 лажица наутро, напладне и навечер на гладно, 20 минути пред јадење. При превенција може само еднаш дневно - наутро. Овој рецепт се препорачува кај голем број случаи: како превентивна мерка за општо зајакнување на имунолошкиот систем, против стареење и брчки, против настинка и грип, па дури и против рак. Повторно посветете внимание дека не треба да користите зелени зрна, а само темни и зрели зрна. Зелените плодови се див бозел и содржат отровни материи.

Есен е најдобро време за да го зајакнете имунолошкиот систем. А ако почнете од есента и примате сируп од бозел цела зима - настинките и вирусните заболувања ќе ве одминат. Добрата превенција е најдобрата грижа и инвестиција за подобро здравје!

(За да не дојде до недоразбирање всушност народната медицина за Лековитите својства на билката бозел го порачувала кај нас познатиот див бозел кој многумина велат дека е отровен ... содржи отровни состојки но ако плодот е зелен не узреан, доколку плодот е зрел како на фотографиите, црн, самиот текст погоре вели дека е употребуван од луѓето но запомтете зрел и црн не зелен, самото раскажување на бугарскиот лечител можете да го прочитате ТУКА)

(Преземање, користење и реемитување на текстот се можни само со посебен договор со основачот на порталот)