29 Април, 2024
0.0241

Научно докажано: Пивото е корисно и не прави среќни

Објавено во: Стил 18 Јуни, 2015

Добивај вести на Viber

Содржините во пивото како витаминот од групата Б придонесуваат за стимулирање на функциите на централниот нервен систем, активирање на метаболичките процеси во организмот и поефикасна потрошувачка на потрошена хранлива енергија. Кај умерена потрошувачка високото количество витамини од групата Б во пиво помага во срцевите и мозочните активности. Со 500 ml пиво може да биде доставен од 9 до 27,5% од препорачаната дневна доза на витамин Б6, од 3,5 до 14,1% - за витамин Б2, и меѓу 4,0 до 10,5% - за витамин Б3.

Овие научни резултати беа дискутирани за време на 10-тиот Национален конгрес за исхрана со меѓународно учество. Во форумот учествувале сите странски специјалисти во областа на физиологијата и биохемија на исхраната.

Околу 50% енергетски удел во пивото имаат комплексните јаглехидрати. Тие помагаат за исфрлањето на токсични агенси кои ги внесуваме со храната во организмот и имаат благотворен здрав ефект. Содржината  им варира помеѓу 4,85 - 7,40g на 100g пиво, како со највисоки вредности се пива со овошен вкус, како и темното пиво. Во исто време, нивната содржина во пивото е релативно ниско и не влијае значително врз енергетскиот прехранбен внес во организмот.

Истражувањето ги одредува и количините на белковините и мастите во пијалокот. Содржината на мастите во пивото е со релативен удел помал од 1% од вкупната енергетска вредност или не повеќе од 1 kсal во 500 ml пиво.

Протеините се под 0,5 kсal во 500 ml. Поради никаква количина маста и протеини, ретките алкохоли и јаглехидрати, и високата содржина на вода во пиво, потрошувачката на пиво не води до телото со вишокот килограми кај умерената потрошувачка.

Просечно, пивата содржат само 51,25 kсal на 100 ml производ или 256 kсal на 500 ml. Најниска е калоричната вредност на безалкохолните, а највисока во темните пиво. За споредба, експертите посочуваат дека 500 ml црвено вино имаат околу 400 kсal, а повеќето овошни сокови се со аналогно на пивото енергетска содржина, односно околу 250 kсal за 500 ml, поради поголемите количества шеќер.

Научниците потсетуваат и на фактот дека пивото влијае благотворно врз функциите на централниот нервен систем и има смирувачки ефект. Аминокиселините и протеините во составот на пивото од своја страна ја стимулираат синтезата на ендорфини, познати како „хормони на среќата“. Не случајно е широко познато дека пивото има мека, релаксирачки и антидепресантна акција, но под еден услов задолжително - да биде конзумирано во умерени количини.

Можеби ќе ве интересира

Мемедоски е македонскиот претставник на „Светскиот избор за Мис и Мистер за глуви“ во Прага: Бог ме направил различен од другите, но ми подарил повеќе таленти

Мемедоски е македонскиот претставник на „Светскиот избор за Мис и Мистер за глуви“ во Прага: Бог ме направил различен од другите, но ми подарил повеќе таленти