Охрид во Гинис: Годинава 3, догодина 5 тони рибина чорба
Објавено во: Мои пари 20 Јануари, 2013
Со големиот казан рибина чорба Охрид денеска ќе се обиде да влезе во Гинисовата книга на рекорди, со приготвени 3,3 тона од ова традиционално јадење.Чорбата ја подготвуваат професори и ученици од средното угостителско училиште „Ванчо Питошески“ од Охрид, а потребните намирници ги обезбеди фирмата „Дасс инженеринг“.
За подготовка ќе бидат употребени 500 килограми лосос, 200 килограми ослиќ и 150 килограми калифорниска пастрмка, како и 140 килограми морков, 50 килограми целер, 20 килограми пашканат, 110 литри масло, 100 килограми брашно за запршката, 200 врзалки магдонос и 20 килограми зачин и сол.
Инаку организаторите на настанот највуваат дека очекуваат со оваа чорба да се постине рекорд, а за догодина најавуваат дека ќе се оди на недостижен рекорд од пет тони чорба.