Овие производи ги јадеме секој ден, а предизвикуваат РАК
Објавено во: Стил 09 Октомври, 2015
1.Преработено бело брашно
По рафинирањето, праработеното бело брашно, не само што ги губи скоро сите хранливи материи, но тоа исто така се избелува со хемикалија наречена хлор гас. Овој гас е опасен и надразнува, и може да биде смртоносен. Исто така има висока ниво на гликоза, што е лошо за крвниот шеќер. Зголемувањето на мастите и хлорот гас, може да придонесе за зголемувањето на ризикот на рак.
2. Пуканки во микробранова
Сите сакаме пуканки, особено оние во торбичка за во микробранова бидејќи се полесни за подготовка. Но истражувањата покажуваат дека таа кесичка содржи PFOA киселина која е опасна хемикалија. Таа хемија се наоѓа во тефлонот и може да предизвика неплодност кај жените и значително го зголемува ризикот од рака на бубрезите, мочниот меур , црниот дроб, панкреасот и рак на тестисите.
3. Вештачки засладувачи
Ако сте на диета и избегнувате шеќер, или имате дијабетис можеби користите вештачки засладувачи. Студиите покажуваат дека луѓето на овој начин уште потешко држат контрола на шеќерот во крвта. Истражувањата покажуваат дека овие шеќери во организмот се претвораат во отров наречен ДКП, кој предизвикува тумур на мозокот.
4. Алкохол
Многумина од нас уживаат во еден убав пијалок, но зголемената конзумација на алкохол може да доведе до многу здравствени проблеми, вклучувајќи дијабетес, дебелина и многу видови на рак . Студиите покажуваат дека жените во постменопауза кои пиеле еден пијалок дневно или помалку имале зголемување на стапката на ризик од рак на дојка 30% повеќе отколку жените кои не пијат воопшто. Аалкохолот е главната причина за појава на рак на хранопроводот, црниот дроб , дебелото црево и рак на дојка.
Рафинираните шеќери се како храна за клетките на ракот, и им помагаат да се зголеми. Шеќерните бомбони и газирани сокови се еден од главните виновници за појава на ракот.
6. Сувомеснати производи
Виршли, колбаси, сланина...Повеќето од нив имаат прекумерна сол и хемикалии. Студии покажуваат дека луѓето кои редовно јадат обработено месо имаа 43 отсто поголеми шанси за прерана смрт.
7. Брза храна
Овој вид на храна има нитрати кои се претвораат во N -нитрати кои го зголемуваат ризикот на рак, особено кога храната се вари, Пушеното месо , кои е богато со масти може да доведе до рак на дебелото црево и желудникот.