21 Септември, 2017
0.0893

ПРЕТПРИЕМАЧКА ПРИКАЗНА: Вработените се срце на секоја работа

Објавено во: Финансии 17 Јули, 2017

Кон крајот на 80-те години на минатиот век со сопругот почнала приватен бзинис. 

Имала многу планови, а животот и се променил. Слаѓана Шуманац од Ужице не се откажала и во 1994 година отворила бурекџилница „Blue Moon”. 

Денес тоа е семеен бизнис во кој се вклучени и децата. 

Таа не сака да ги менува работниците, а некои од нив кај неа работат од основањето или цели 23 години. 

Вели дека многу од нив дошле како средношколци, а сега имаат и големи деца и сите заедно се однесуваат како едно големо семејство. 

„Со носталгија ако се сеќаваме на времињата пред 90-те, тогаш не беше лесно да се најде соодветна работа. Со завршена гимназија и незавршен Правен факултет јас и сопругот сфативме дека нема да најдеме работа која ќе одговара долгорочно на нашиот темперамент“ - раскажува Шуманац. 

Додава дека имало тешки периоди во секоја смисла, посебно додека земјата се соочувала со хиперинфлација и санкции. 

Кога почнала со свој бизнис вели дека пазарот бил празен и работите биле оставени на креативност и интуиција, затоа што литература и интернет немало. 

Шуманац е противник на честото менување на работници и додава дека тие мора да се обучуваат и да имаат чувство на припадност. За работниците вели дека се срце на секоја работа. 

Можеби ќе ве интересира

По три години невработеноста им падна под 5 проценти

По три години невработеноста им падна под 5 проценти

Зошто оваа компанија годишно добива по 85.000 пријави за работа?

Зошто оваа компанија годишно добива по 85.000 пријави за работа?

Колку заработува Барак Обама за еден говор?

Колку заработува Барак Обама за еден говор?

Хрватите бегаат надвор, затоа Французите им го берат грозјето за дневница од 40 евра

Хрватите бегаат надвор, затоа Французите им го берат грозјето за дневница од 40 евра

ФОРБС ГИ РАНГИРАШЕ: Ова се 100 најголеми бизнис умови во модерниот свет

ФОРБС ГИ РАНГИРАШЕ: Ова се 100 најголеми бизнис умови во модерниот свет

(ВИДЕО) Земаат плати од 14.000 евра и не им е доволно

(ВИДЕО) Земаат плати од 14.000 евра и не им е доволно

(ВИДЕО) СО ГОДИНИ ЖИВЕЕ БЕЗ ПАРИ: Како овој човек се снаоѓа?

(ВИДЕО) СО ГОДИНИ ЖИВЕЕ БЕЗ ПАРИ: Како овој човек се снаоѓа?

Немале бизнис план ни почетен капитал, но страста од хоби ја претвориле во заработка

Немале бизнис план ни почетен капитал, но страста од хоби ја претвориле во заработка

Бордињон: Фискален совет без независни членови нема поента

Бордињон: Фискален совет без независни членови нема поента