19 Ноември, 2017
0.3687
    ALK 7409.18    0.11%     KMB 2701    -0.03%     MPT 27782.13    -0.78%     STB 934.8    0.37%     TEL 272    -2.82%     TPLF 1656.25    -2.52%

Во која македонска компанија не се работи ништо за просечна плата од 500 евра?

Објавено во: Економија 14 Јули, 2017

Во термоцентралата „Неготино“ просечната нето месечна плата лани изнесува околу 500 евра, а обврска на вработените е да одат на работа, но ништо да не работат!

ТЕЦ Неготино, државната термоелектрана лоцирана кај неготинското село Дуброво е единствена домашна компанија во која вработените одат на работа, но не работат ништо и земаат плата. Да тоа е опис на нивните работни места – да не работат ништо затоа што работат во компанијата што е ладна резерва во електроенергетскиот систем на Република Македонија.

Што значи ладна резерва?

Во речникот на електроенергетичарите „ладна резерва“ значи компанија која мора постојано да биде слободна и спремна за да ако затреба биде ангажирана за потребите на електроенергетскиот систем на нашата земја. Значи работата на ТЕЦ Неготино е секогаш да биде на располагање за потребите на системот. Заради тоа оваа електрана не треба да има други работни обврски туку да биде надвор од погон и ако затреба да биде ангажирана за потребите на електроенергетскиот систем. Токму од тука е и називот ладна резерва при што ладна значи дека не треба да биде во погон т.е. да биде топла, а резерва е на има капацитет што во секој момент ако затреба ќе испорача електрична енергија во системот. Најпросто кажано ТЕЦ Неготино за македонскиот електроенергетски систем е исто што е и резервниот гума за вашиот автомобил. Едиствена разлика е тоа што оваа резерва е многу скапа играчка која мора да се има, а за која плаќаат на годишно ниво сите потрошувачи на електрична енергија.

Колку чини годишно неработењето на ТЕЦ Неготино?

Според официјалните податоци што компанијата ги објави на интернет страницата на берзата, ТЕЦ Неготино лани потрошувачите на струја ги чинел 194,74 милиони денари односно  3,16 милиони евра. Тоа значи дека секој работен ден македонските граѓани плаќаат 8.450 евра за расположливоста односно за неработењето на ТЕЦ Неготино. Сумата што оваа централа која работи на погонско гориво мазут ќе ја добие на годишно ниво зависи од Регулаторната комисија за енергетика која ги одобрува трошоците за неговата работа. Лани тие биле на речиси исто ниво како и во 2015 година. Оперативните расходи на компанијата лани биле 184 милиони денари и компанијата годината ја завршила книговодствено со добивка од 10,65 милиони денари.

Платите за вработените се 64 отсто од сите трошоци

Компанијата лани за плати на своите вработени, кои не работат ништо затоа што централата не беше вклучувана, платила над 117 милиони денари. Според официјалните податоци ТЕЦ Неготино лани ангажирал 225 вработени лица. Просечно по вработен бруто платата со надоместоците на годишно ниво изнесува 522.591 денари. На месечно ниво тоа е 43.550 денари во бруто износ. Просечната нето плата по вработен изнесува 500 евра!

Втор по големина трошок во расходната структура е трошокот за енергија за потребите на централата што лани изнесувал 14 милиони денари.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

НОВ РЕКОРД: Незапирливиот биткоин ги преминува сите граници

НОВ РЕКОРД: Незапирливиот биткоин ги преминува сите граници

ПРАТЕНИЦИТЕ ДАДОА „ЗЕЛЕНО СВЕТЛО“: Од каде ќе скрати Владата за да враќа стари долгови?

ПРАТЕНИЦИТЕ ДАДОА „ЗЕЛЕНО СВЕТЛО“: Од каде ќе скрати Владата за да враќа стари долгови?

КАДЕ ЧЕКОРИ ЕКОНОМИЈАТА: Ќе има ли повисоки плати и стабилни пензии?

КАДЕ ЧЕКОРИ ЕКОНОМИЈАТА: Ќе има ли повисоки плати и стабилни пензии?

На што ќе потроши Фондот за иновации 20 милиони евра?

На што ќе потроши Фондот за иновации 20 милиони евра?

Како да се наполни финансиската „дупка“ за пензискиот фонд?

Како да се наполни финансиската „дупка“ за пензискиот фонд?

Се „топи“ ли времето за ФЕНИ?

Се „топи“ ли времето за ФЕНИ?

МЕПСО го засили и стабилизираше снабдување со струја во југозападниот дел

МЕПСО го засили и стабилизираше снабдување со струја во југозападниот дел

Биткоинот достигна 13.000 долари на берзата во Зимбабве

Биткоинот достигна 13.000 долари на берзата во Зимбабве

Земјоделците добиваат долго посакувана „зелена“ нафта

Земјоделците добиваат долго посакувана „зелена“ нафта