19 Септември, 2017
0.1552

Заработуваат и до две просечни плати, цената скокна за 50%

Објавено во: Агробизнис 28 Август, 2017

Сушата и мразот доведоа до поскапување на шумските плодови за 50% во Босна и Херцеговина. 

Најголем скок има кај боровницата која се продава за 5 конвертибилни марки по килограм, а лани беше 3 конвертибилни марки по килограм. 

Исто е и со брусницата и копривата во БиХ. 

За нив лани цената беше 3, а сега е 4 конвертибилни марки.

Во тек е и откупот на капини кои чинат 2.5 конвертибилни марки по килограм. 

Откупувачите велат дека е важна и локацијата каде овошјето е произведено, затоа што малините кои се произведени во град и во село не се исти. 

Шумските плодови и билките можат да бидат извор на дополнителна заработка, а во сезоната на берба може да се заработат по две просечни плати. 

Луѓето кои се занимаваат со оваа дејност велат дека пари има, но треба да се чека, процесот оди бавно и има ризик. 

Можеби ќе ве интересира

Стимулирање на трансферот на знаења и иновации во земјоделството

Стимулирање на трансферот на знаења и иновации во земјоделството

Исплатени 125 милиони денари за субвенции

Исплатени 125 милиони денари за субвенции

МЗШВ почнува со ревизија: Како се доделувало државното земјоделско земјиште под закуп?

МЗШВ почнува со ревизија: Како се доделувало државното земјоделско земјиште под закуп?

Уште три дена за пријавување за субвенции

Уште три дена за пријавување за субвенции

САКАТЕ ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ НА СЕЛО: Еве ви начини како да заработите

САКАТЕ ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ НА СЕЛО: Еве ви начини како да заработите

OВАА РАБОТА ИМА ИДНИНА: По глава на жител имаат повеќе кошници од Кина

OВАА РАБОТА ИМА ИДНИНА: По глава на жител имаат повеќе кошници од Кина

АГРОБИЗНИС: Засадете ја оваа овошка, цената е примамлива

АГРОБИЗНИС: Засадете ја оваа овошка, цената е примамлива

Николовски: Внимателно го следиме откупот на грозјето, откупени се околу 16 милиони килограми

Николовски: Внимателно го следиме откупот на грозјето, откупени се околу 16 милиони килограми