Богати со мнерали и витамини: Користете смокви за здрав стомак
Објавено во: Стил 18 Април, 2015
Проблемите со цревата и болен стомак не се од вчера, но во последниве години се храниме ужасно нерационално и тоа дава лошо влијание врз здравјето на нашиот стомак.
Освен за болен стомак; стомак, во кој чувствувате тежина други слични болести или моментални болки кои се појавуваат од време на време, користете смокви.
Земете 100 гр. Смокви - свежи или сушени, според сезоната.
Исечете ги на половинки и ставeте ги во мало тендџере.
Прелијте 2 чаши врела вода (600 милилитри).
Оставете ги на тивок оган уште 15 минути.
Тргнете од огнот и поклопете го садот, за да можат смоквите да се запарат уште 1 час.
Се цеди и се пие по 100 мл од напивката пред секој оброк.
Ако нерасположението ви е се посилно, пијте по 100 мл секој час.
Не фрлајте ги варените смокви. Јадете ги.
Ако имате хроничен проблем со вашиот стомак, пијте од оваа лековита напивка барем во текот на 3 дена.
Јадењето сушени смокви е исклучително корисно не само за желудникот и цревата, но и за зајакнување на имунолошкиот систем на организмот.
Тие се богати со бројни минерали и витамини.
Комбинацијата на сушени смокви, сливи и суви кајсии е вистинска бомба од корисни витамини.