Британски научници: И лубеницата штити од рак
Објавено во: Стил 08 Јуни, 2015
Во сезоната на летото еден од најпознатите вкусни и слатки плодови е лубеницата. Таа е корисна и штити од рак, тврдат британските научници.
Во минатото нашите предци одгледувале многу лубеници и дињи. Лубеници сакале да јадат со леб и со сирење.
Лубеницата е богата плод со витамин Ц, калциум и магнезиум. Вода е околу 95% од месото, а остатокот е целулоза.
Лубеницата е особено корисна за луѓе кои имаат анемија - ако имаат недостаток од доволно количество црвени крвни зрнца.
Според последните истражувања на британските научници, лубеницата штити од рак, бидејќи ја содржи супстанцијата ликопен.
Таа се наоѓа и во црвените домати, затоа неодамна се зборуваше дека тие штитат и од рак.
Кој не треба да јаде лубеница?
1. Луѓето кои страдаат од дијабетес, бидејќи зрели лубеници се богати со висока концентрација на шеќери; 2. Пациенти со бубрежна инсуфициенција, бидејќи високата содржина на вода во лубеницата предизвикува брзо и често мокрење, а луѓето кои страдаат од бубрежна инсуфициенција не можат да го издржат тој напон на уринарниот систем. 3. Лубеницата не треба да се јаде студена, бидејќи е опасна за желудникот, црниот дроб и слезината. 4. Созреаната лубеница треба да се чува во кеса во фрижидер за да не се развиваат штетни бактерии во нејзината срцевина од топлината.