22 Март, 2018
0.0587

Хрватите шокирани: „Кралот на обложувалниците“ го напушта бизнисот

Објавено во: Балкан 05 Декември, 2017

За помалку од година дена „кралот на обложувалниците“ и еден од најбогатите Хрвати Данко Чориќ се откажал од својот последен излет во финансиските води.

Тој како што пишува Пословни дневник, го продал друштвото за управување со инвестициски фондови на некогашните „млади лавови“ HPB Invest.

Компанијата за трговија и услуги „Позитивна асиметрија“ добила минатата недела одобрение од регулаторите за стекнување на 100-процентен удел во „Зодакс Инвестментс“.

Од кои причини Данко Чориќ, сопственик ка синџирот обложувалници Super Sport со 1000 вработени излегол од сопствеништвото на „Зодакс Инвестментс“, како дошло до идеја купувачот да биде еден од членовите на Управата на тоа друштво и дали е платена некоја премија на трансакцијата останува непознато.

Како неофицијално дознаваат во финансиските кругови, продажбата на Чориќ предизвикала прилично големо изненадување. 

Компанијата на Чориќ , „Зодакс“ кон крајот на јануари добила одобрување за основање на „Зодакс Инвестментс“.

Компанијата во фондовските води веднаш запловила прилично важно. Со отворен паричен фонд „Zodaks Cash“, ги основале и првите два хеџ фондови во Хрватска под името „Anchor„ и „Mooring“.

Се работи за фондови наменети за квалификувани вложувачи, односно инвеститори кои имаат нешто повеќе финансиско знаење, но и расположливи пари од вообичаените вложувачи во инвестиционите фондови.

Веќе кон крајот на април „одакс Инвестментс“ го презема од „KD Locusta“ фондови алтернативниот фонд во кој тогаш се наоѓале 35 милиони куни имот. И таа трансакција останала извршена под превезот на тајната што се однесува до платениот износ. Во Примус, според податоците за крајот на октомври, се наоѓале помалку од 33 милиони куни.

Можеби ќе ве интересира

Што мисли мнозинството во Грција за скопското прашање?

Што мисли мнозинството во Грција за скопското прашање?

КОСОВО ГИ САКА ПРЕШЕВО И МЕДВЕЃА: Што одговорија Србите?

КОСОВО ГИ САКА ПРЕШЕВО И МЕДВЕЃА: Што одговорија Србите?

Павлопулос кажа под кои услови Македонија може да влезе во ЕУ и НАТО

Павлопулос кажа под кои услови Македонија може да влезе во ЕУ и НАТО

Ѕанакопулос: Нема отстапки од ерга омнес и уставна ревизија

Ѕанакопулос: Нема отстапки од ерга омнес и уставна ревизија

Од кого Грција ќе добие нови 6,7 милијарди евра за економска помош?

Од кого Грција ќе добие нови 6,7 милијарди евра за економска помош?

ГРЦИТЕ ПОПУШТААТ: Aнкета открива какво решение за граѓаните е прифатливо

ГРЦИТЕ ПОПУШТААТ: Aнкета открива какво решение за граѓаните е прифатливо

(ВИДЕО) АПОКАЛИПСА: Eве како изгледаат поплавени делови од Хрватска

(ВИДЕО) АПОКАЛИПСА: Eве како изгледаат поплавени делови од Хрватска

РАМА СЕ ШЕГУВА: На Белград му е потребна магија да влезе во ЕУ пред Албанија

РАМА СЕ ШЕГУВА: На Белград му е потребна магија да влезе во ЕУ пред Албанија

Катругалос вели има проблеми околу името - го имаат ли договорот в џеб?

Катругалос вели има проблеми околу името - го имаат ли договорот в џеб?