03 Мај, 2024
0.0339

Изберете за да бидете здрави: бел или црн леб?

Објавено во: Стил 18 Август, 2015

Добивај вести на Viber

Црн или бел леб?

Црниот и белиот леб се дел од нашата секојдневна храна и постојано сме во полемика, кој е поздрав за конзумирање.

Ако се двоумите за тоа кој леб треба да го јадете, тука се и некои совети кои ќе ви помогнат полесно да одлучите ...

Популарноста на бел леб е неоспорна и неговата употреба е доста голема. Белиот леб има подобри пекарски квалитети, но црниот леб има поголема хранлива вредност.

Хранлива вредност на белиот и црн леб

Пченкарниот леб се нарекува и Грашок леб и во 100 грама има енергија од околу 200 kcal, а белиот леб има 240 kcal на 100 грама.

Црниот пченкарен леб е побогат со минерали од белиот леб, направен од пченично брашно и неговата енергетска вредност е 222 kcal на 100 грама.

Црниот леб е богат со целулозни влакна

Овој тип на леб се распаѓа побрзо од белиот леб и ќе треба да го чувате правилно за да издржи неколку дена, а исто така и да си го задржи свежиот вкус и мирис.

Претежно го консумираат дијабетичари и лица на диета.

Лебот од пченица е богат со целулозни влакна, протеини, витамини од Б групата, железо, цинк и калциум. Целулозни влакна ја подобруваат работата на цревата и имаат превентивна улога во заштитата против рак на дебелото црево.

Најмногу темен е лебот од просо, па потоа од 'рж и овес.

Сепак црниот леб треба да се избегнува од луѓе со стомачни проблеми. Исто така пченкарниот леб се препорачува во исхраната на дијабетичарите.

Белиот леб се прави само од зрната

Белиот леб е со неутрален вкус. Поволен е за луѓето кои имаат проблеми со надуеност. Брашното за бел леб е преработено и се избрани само брадавиците без лушпи, кои се богати со растителни влакна и протеини.

Ако преферирате бел леб, вие можете да внесете влакна во вашата исхрана и на друг начин и така таа ќе биде разновидна.