22 Март, 2018
0.0680

Како се живее во најсреќната земја на светот?

Објавено во: Стил 09 Октомври, 2017

Во најсреќната земја на светот луѓето многу работат, но во рамки на работното време. 

Данска е најсреќна земја на светот, со 5.4 милиони жители и со БДП по глава на жител од 44.000 евра. 

Статистиката покажува дека со својата заработка живеат за 25% подобро од просечен жител на ЕУ. 

За социјална заштита се одвојуваат 35% од БДП. 

Вработени се 76% од луѓето на возраст од 20 до 65 години, а во време на кризата невработеноста се искачи на загрижувачки 7.5%. 

За разлика од Балканот, оваа земја има поголемо богатство, но има разлика и во менталитетот. 

Кристина Воспергер Даниловски кога се доселила од Загреб знаела дека доаѓа во многу различна средина. 

Таа вели дека во Данска децата од мали нозе ги учат на самостојност, а со тоа и не им се обрнува преголемо внимание на децата дома или во градинка. 

За Данците вели дека се богат и вреден народ, но со мерка. 

Се работи од 8 до 16 часот, а годишниот одмор трае 6 недели. 

Лесно се наоѓа работа, а 700.000 Данци годишно менуваат работно место. 

За Данците додава дека се штедлив народ и дека она што им е потребно од храна го купуваат во петок. 

Многу внимание обрнуваат на екологијата и здравата храна. 

Во Копенхаген има многу деца, млади, а бројот на стари лица е мал. 

Сите овие податоци Кристина Воспергер Даниловски ги сместила во својата книга „Данци и странци“. 

Можеби ќе ве интересира

Хероина во борба со пламените јазици - Билјана Денчовска, единствена жена пожарникар

Хероина во борба со пламените јазици - Билјана Денчовска, единствена жена пожарникар

ХИТОВИ ШТО ДОАЃААТ: Кои македонски албуми ги очекуваме годинава?

ХИТОВИ ШТО ДОАЃААТ: Кои македонски албуми ги очекуваме годинава?

НИКОЛА ПЕРЕВСКИ-ПЕРЕ: Ацо Конга и понатаму живее преку „Нокаут“

НИКОЛА ПЕРЕВСКИ-ПЕРЕ: Ацо Конга и понатаму живее преку „Нокаут“

Сузана Стојановска: Родителите на децата со Даунов синдром се снаоѓаат кој како знае

Сузана Стојановска: Родителите на децата со Даунов синдром се снаоѓаат кој како знае

Љубовната приказна на Светлана и Мики Црнокрак и познати македонски двојки

Љубовната приказна на Светлана и Мики Црнокрак и познати македонски двојки

ИНТЕРВЈУ- РИСИМА РИСИМКИН: Судбината на танцовите уметници е да се борат за опстанок

ИНТЕРВЈУ- РИСИМА РИСИМКИН: Судбината на танцовите уметници е да се борат за опстанок

Љубовницата на Путин и можеби првата дама на Русија го одвлече вниманието на руските избори

Љубовницата на Путин и можеби првата дама на Русија го одвлече вниманието на руските избори

(ВИДЕО) Запрепастувачки навики: Запознајте го парот кој е опседнат со штедење

(ВИДЕО) Запрепастувачки навики: Запознајте го парот кој е опседнат со штедење

Легендарниот Ринго Стар стана витез

Легендарниот Ринго Стар стана витез