23 Март, 2018
0.0635

ПЕЛЕНСКА РЕВОЛУЦИЈА: Предизвик за Законодавецот!

Објавено во: Македонија 13 Октомври, 2017

Што ќе донесе Пеленската Револуција? Дали оваа иницијатива е предвремена или навремена? Дали Македонија е подготвена за ваков чекор?

Граѓанската инцијатива „450 Породилно (Пеленска револуција) организираше референдум за донесување на предлог Закон за работни односи со кој ќе се зголеми времетраењето на платено отсуство од работа поради бременост, раѓање и родителство од сегашните 9 месеци (за едно дете) и 15 (за повеќе деца, на 18 месеци за сите мајки без разлика колку деца раѓаат. Потребните потписи за почеток на постапката се собрани.

Женски Магазин истражува што ќе добиеме, а што ќе изгубиме, разговорот со Марија Спиреска, адвокат читајте го овде.


Женски Магазин: Ќе добијат ли мајките право на избор со „пеленската револуција“?

Спиреска Интересна тема за размислување и предизвик за законодавецот да донесе практично законско решение, кое нема да ги дискриминира жените, туку ќе им даде право на избор, дали ќе користат породилно боледување од 9 месеци или подолго. Во никој случај не смее да се донесе закон, според кој сите жени ќе бидат обврзани да користат 18 месеци породилно боледување. Законодавецот мора да има предвид дека секоја амбициозна жена која сака да напредува во својата кариера, која се бори за успех во својата професија и која има амбиции да се надоградува, нема да прифати да користи породилно боледување од 18 месеци. Тој период е предолг и за жената ќе значи губење на континуитетот во работните обврски, во актуелни случувања, проекти и слично. Со самото тоа и губење на самодовербата. Жената треба да се реализира како мајка, но за да биде среќна и исполнета како жена, треба да биде реализирана и во својата професија. Државата мора да и го овозможи тоа со други механизми. Еден од тие механизми е подобрување на условите кои ги нудат државните и приватните градинки, како и воведување на сменско работење на градинките. На овој начин ќе и се олесни секојдневното функционирање.

Можеби ќе ве интересира

(ФОТО) Неверојатна фотографија со која пролетта му се спротивстави на снегот

(ФОТО) Неверојатна фотографија со која пролетта му се спротивстави на снегот

Шилегов за стопирањето на изградбата на Луна паркот: Скопје заслужува сериозни и трајни решенија

Шилегов за стопирањето на изградбата на Луна паркот: Скопје заслужува сериозни и трајни решенија

Што порачува Тимоние за Македонија по Законот за јазици?

Што порачува Тимоние за Македонија по Законот за јазици?

Додека биле на Младенци им украле 250.000 денари

Додека биле на Младенци им украле 250.000 денари

ЗАГРИЖУВАЧКИ ПОДАТОЦИ: Се помалку студенти заинтересирани за математика и природни науки

ЗАГРИЖУВАЧКИ ПОДАТОЦИ: Се помалку студенти заинтересирани за математика и природни науки

Каква соработка договорија Османи и Коѕијас?

Каква соработка договорија Османи и Коѕијас?

Притворените за „крвавиот четврток“ си прошверцувале мобилни во затвор?

Притворените за „крвавиот четврток“ си прошверцувале мобилни во затвор?

Во полиција повикани советници кои протестирале пред домот на Ременски

Во полиција повикани советници кои протестирале пред домот на Ременски

Тешка кражба на Фармацевтскиот факултет

Тешка кражба на Фармацевтскиот факултет