Добивај вести на Viber
Австриската дизајнерка, Вера Видерман, отвори во Виена необичен ресторан со името Biomat , во кој можете да отидете со остатоците од синоќешната вечера , а во замена да добиете свежо подготвена храна.
Во локалот, кој е во престижна област на австрискиот главен град има 50 места. Идејата на сопственичката е да ги натера луѓето да сфатат каква вредност има храната и што значи енергетската вредност на она што го фрлаат .
Во ресторанот има скали кои пресметуваат приближна енергетска вредност на храната. Откако ја донираат храната која инаку би ја фрлиле , клиентите добиваат свеж послужавник или пијалок со истата вредност на калории.
Остатоците од храната се складираат на посебно место зад ресторанот , а потоа се ставаат во посебен тркалезен компостер и заминуваат во инсталација за производство на биогориво . Добиениот метан потоа се користи за подготовка на храна.