25 Јули, 2024
1.2297

РЕЦЕСИЈА: СТАТИСТИКА ИЗМЕРИ ПАД НА БДП И ВО ТРЕТИОТ КВАРТАЛ - економијата во минус од 3,3 отсто

Објавено во: Економија 07 Декември, 2020

Добивај вести на Viber

Домашната економија доживеа пад од 3,3 отсто во третиот квартал од годинава, соопшти денеска Државниот завод за статистика. 

Ова следува откако во првото тримесечје бруто домашниот производ на земјава доживеал раст од само 0,9 отсто, додека, пак, во вториот квартал, кога ударот од кризата беше најголем, минусот во економијата изнесувал дури 14,9 отсто.

Кога два квартала едно по друго се бележи пад на економијата, тоа значи дека таа и официјално е влезена во рецесија. 

Како што е познато, првичните податоци на државните статистичари говореа дека БДП во вториот квартал паднал за 12,7 проценти, но сега тој показател е ревидиран и е уште полош од претходниот, а покажува дека во второто тримесечје сме имале негатива кај БДП од дури 14,9 отсто. Или, во месеците април, мај и јуни, домашната економија се струполила за близу 15 проценти. Овој пад не е забележан уште од 2001 година, кога нашата држава се соочи со воен конфликт.

Додека, пак, за првиот квартал од годинава, бројките беа полоши, а сега се ревидирани нагоре, на 0,9 отсто.

Со најновиот податок на Статистика, се гледа дека просечно во првите девет месеци од годинава, или во првите три квартали, домашната економија имала просечен пад од 5,8 проценти. 

Огромен пад во третиот квартал има кај рударството, за 10,4 отсто, потоа преработувачката индустрија се струполила за 9,1 отсто, додека, пак, кај трговијата има пад од 2,3 отсто. Уметноста, забавата и рекреацијата паднале за 6,6 отсто.

Во третото тримесечје најголем пораст е забележан во секторите земјоделство, шумарство и рибарство од 5,2 отсто, додек, пак, градежништвото пораснало за 3,4 проценти, а дејноста информации и комуникации е во позитива од 3,3 отсто. 

Финалната потрошувачка на домаќинствата во третото тримесечје номинално опаѓа за 1,4 отсто, а нејзиното учество во структурата на брутодомашниот производ изнесува 66 проценти. 

Во истиот период, извозот на стоки и на услуги номинално се намали за 6,8 отсто, а увозот на стоки и на услуги забележа намалување во номинален износ од 3,2 проценти.

Институтот Finance Think вели дека падот на БДП на земјава во третиот квартал од 3,3 отсто е нешто помал од нивните априлски проекции, кои прогнозираа пад од 4,7 проценти. Ова, според нив, се должи на владината интервенција за ублажување на социо-економските ефекти од Ковид-19, која свој најголем интензитет достигна во третиот квартал. 

„Тоа се согледува и преку растот на јавната потрошувачка во овој квартал од 13,5 отсто, во услови кога домаќинствата продолжиле да бидат воздржани (пад на приватната потрошувачка од 4,1 отсто), а условите на трговијата продолжиле да бидат отежнати. На производната страна, во третиот квартал се забележува релативна консолидација, која е значајна кај најпогодените сектори: преработувачката индустрија, трговијата, транспортот и хотелиерството, иако тие го продолжиле својот пад“, објаснуваат од институтот.  

„Врз основа на подобрите остварувања во третиот квартал и очекувањето за влошена активност во четвртиот квартал, во однос на проекциите од април 2020, Finance Think ја корегира проекцијата за падот на БДП во 2020 на минус 4,8 отсто, како и во четвртиот квартал од 2020 на минус 1,8 проценти. Под претпоставка дека економските текови ќе продолжат со разумно темпо на нормализација до почетокот на вториот квартал од 2021, што пак е одредено од брзината и ефикасноста на вакцинирањето против Ковид-19, проекцијата за растот на БДП во 2021 изнесува 4,9 отсто“, соопшти овој институт. 

Инаку, Народна банка на Македонија денеска ги ревидираше своите проекции за пад на бруто-домашниот производ за годинава на 4,9 отсто, потенцирајќи дека тоа е заради продолжениот ефект од коронакризата, односно вториот бран, и нагласувајќи дека домашната економија ќе почне да закрепнува дури од 2022 година.  

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

МЕПСО ГО ДЕМАНТИРА АД ЕСМ: „Далноводот кон РЕК Битола цело време е под напон“

МЕПСО ГО ДЕМАНТИРА АД ЕСМ: „Далноводот кон РЕК Битола цело време е под напон“

РЕК БИТОЛА РАБОТИ САМО СО ЕДЕН БЛОК - испад на далновод го остави без струја БЛОК 1

РЕК БИТОЛА РАБОТИ САМО СО ЕДЕН БЛОК - испад на далновод го остави без струја БЛОК 1

„Со ваквиот однос кон работниците, за многу брзо време работници ќе нема“: Трендафилов за „неработната недела“

„Со ваквиот однос кон работниците, за многу брзо време работници ќе нема“: Трендафилов за „неработната недела“

ТОТАЛЕН КОЛАПС НА УШТЕ ЕДЕН ГЕРМАНСКИ ГИГАН: И нив ги погоди бран отпуштања - дури 10.000 луѓе останаа без работа!

ТОТАЛЕН КОЛАПС НА УШТЕ ЕДЕН ГЕРМАНСКИ ГИГАН: И нив ги погоди бран отпуштања - дури 10.000 луѓе останаа без работа!

Стопанска комора одбележува 102 години од своето постоење

Стопанска комора одбележува 102 години од своето постоење

МАРК ЗАКЕРБЕРГ ИМ ГО УКРАДЕ ФЕЈСБУК - ГО ТУЖЕА ЗА 65 МИЛИОНИ ЕВРА - сега се крипто милионери, еве ги нивните лекции

МАРК ЗАКЕРБЕРГ ИМ ГО УКРАДЕ ФЕЈСБУК - ГО ТУЖЕА ЗА 65 МИЛИОНИ ЕВРА - сега се крипто милионери, еве ги нивните лекции

Кој си лапна 1,5 милиони евра државни субвенции? Има 892 крави, продаде над 7 милиони литри млеко!!!

Кој си лапна 1,5 милиони евра државни субвенции? Има 892 крави, продаде над 7 милиони литри млеко!!!

МАКЕДОНСКИ ЛЕШНИЦИ ВО ПОЗНАТИТЕ FERERO: Еве која компанија го збогатува вкусот на светскиот бренд

МАКЕДОНСКИ ЛЕШНИЦИ ВО ПОЗНАТИТЕ FERERO: Еве која компанија го збогатува вкусот на светскиот бренд

Кина поставува зелени цели за центрите за податоци

Кина поставува зелени цели за центрите за податоци