21 Октомври, 2020
0.0230

Во Европа 83, а кај нас 77 проценти од вкупниот патнички сообраќај е со автомобили

Објавено во: Мои пари 18 Септември, 2020

Податоците на Евростат покажуваат дека автомобилите се доминантно превозно средство во Европа – 71,5 проценти од сите поминати километри во патниот транспорт се со автомобили, а 8,2 со автобуси и 1,9 проценти со мотори. 

Податоците на Евростат за движењето на луѓето во Европа за 2019 година покажуваат дека околу 83 проценти од вкупниот патнички сообраќај во Европа е со автомобили, по што следува превозот со автобуси кој е со девет проценти и осум проценти отпаѓаат на патувањето со воз. 

Уделот на автомобилите во патничкиот патен транспорт во 2017 година се движи од 69 проценти во Унгарија до 89 проценти во Португалија и 90 проценти во Литванија.

Податоците на Евростат покажуваат дека кај нас 77 проценти од вкупниот патнички патен транспорт бил со автомобили, наспроти 22 отсто кој бил со автобуси и само 0,6 проценти со воз.

Во 2015 година во просек секој човек во Европската Унија патувал со некое транспортно средство 12. 962 километра, што е два пати растојанието меѓу Лисабон и Варшава.

Според податоците на Европската комисија приватните домаќинства во Европската Унија,  во 2015 година потрошиле 1. 044 милијарди евра во транспортни активности и тоа – 50 проценти од нив за гориво и користење на автомобили, 28 проценти за купување на возила и 22 процента за карти и други трошоци.

Во просек, тоа претставува 13 проценти од вкупниот буџет на едно домаќинство, што е повеќе од тоа што трошиме на храна и безалкохолни пијалаци или образование.

Се проценува дека гужвите на патиштата во Европа на годишно ниво на Европската Унија чинат 140 милијарди евра, што е еднакво на 1 процент од бруто-домашниот производ  на Унијата или, пак, по 275 евра по човек.


Можеби ќе ве интересира

Хуавеи: Одлуката на Шведска за 5Г опремата е без основа

Хуавеи: Одлуката на Шведска за 5Г опремата е без основа

Избрани добитниците на наградната игра Охридска Банка и VISA- Визарата може сѐ

Избрани добитниците на наградната игра Охридска Банка и VISA- Визарата може сѐ

Омега со нови модели во колекцијата De Ville Tresor

Омега со нови модели во колекцијата De Ville Tresor

30 години „Варус“ на македонскиот и регионалниот пазар: Во партнерство со науката, посветени на животот

30 години „Варус“ на македонскиот и регионалниот пазар: Во партнерство со науката, посветени на животот

Huawei Watch GT 2 Pro - Време е за нешто елегантно и прецизно

Huawei Watch GT 2 Pro - Време е за нешто елегантно и прецизно

Есенско возење – подгответе се за сезоната на дождови

Есенско возење – подгответе се за сезоната на дождови

Благодарение на најновото партнерство на Httpool со Spotify, брендовите во Македонија конечно ќе можат да им се обратат на љубителите на музиката

Благодарение на најновото партнерство на Httpool со Spotify, брендовите во Македонија конечно ќе можат да им се обратат на љубителите на музиката

Халкбанк АД Скопје прва банка од регионот која се вклучува на глобалната коалиција „ПрајслесПланет“ на Mastercard

Халкбанк АД Скопје прва банка од регионот која се вклучува на глобалната коалиција „ПрајслесПланет“ на Mastercard

HUAWEI P smart 2021 пристигна на македонскиот пазар со quad камера, стилски дизајн и батерија од 5000mAh

HUAWEI P smart 2021 пристигна на македонскиот пазар со quad камера, стилски дизајн и батерија од 5000mAh