02 Мај, 2024
0.0260

Дали е опасна радијацијата на микробрановите печки по здравјето?

Објавено во: Стил 02 Септември, 2015

Добивај вести на Viber

Најпопуларниот кујнски апарат во Америка, микробранова печка, се чини дека е апсолутно неопходен во денешно време. Во моментов овој апарат се наоѓа во најмалку 90% од домовите во Америка, благодарение на чији можности, можете да подготвувате храна или пијалоци на лесен и брз начин.

Начинот на кој микробрановите печки работат и влијаат на нашето здравје

На кратко кажано, микробранова печка е кујнски апарат, од кој, во периодот кога се користи за загревање на храната, се емитуваат микробранови честички. Тие се во форма на електромагнетно зрачење и на долниот дел од енергетскиот спектар, нешто како емитување на радио бранови. Брановите се генерираат од уред кој се нарекува магнетрон. Магнетронот произведува електромагнетно поле со микробранова фреквенција од околу 2 450 мега херци, што е еквивалентно на 2,4 гигават херци.

Микробрановите бранови произведени во рамките на микробранова печка се причина за диелектрично затоплување - рефлексија во внатрешноста на рерната и се апсорбираат од она што е ставено во рерна. За да се загрее нешто во микробранова печка, треба да има и вода во рамките на супстанцијата. Ако нема вода, нема да има затоплување. Причината за ова е дека молекулите на водата во храната вибрираат со неверојатна брзина, се создава молекуларно триење, што е причина за затоплување на храната. Структурата на молекулите на водата се раскинува и тие се искриват на ниво на енергија.

Готвење во микробранова печка е многу различен метод

Многумина се прашуваат зошто храната често е загреана нерамномерно кога е извадена од микробранова печка. Нерамното загревање се случува, бидејќи микробрановите печки работат кога има присуство молекули на вода . И бидејќи храната не содржи на сите места еднакво количество вода, затоплувањето станува нерамно. Подготовка на храната започнува од надворешните слоеви и се загрева до внатрешните слоеви. Затоа често пати кога ќе ја извадите храната надвор, таа изгледа жешка за разлика од внатрешниот дел.

Микробрановите се всушност радијација

Микробрановите се класифицирани како нејонизирачко зрачење - зрачење, кое може да ги сменат атомите, но не се доволно силни за да ја менуваат нивната структура, состав или својства. Иако нејонизирачко зрачење не е доволно силно за да се промени структурата на атомите, таа сепак може да предизвика физичка промена.

Жив пример за тоа како нејонизирачко зрачење може да ви наштети, се штетите кои се предизвикани од сонцето на кожата и очите.

Кога користите микробранова печка, за да приготвите нешто не сте свесни дека сами се изложувате на микробранова радијација.

Другите форми на јонизирачко зрачење се видливата светлина, ултравиолетовите и инфрацрвените бранови, со што овие бранови, кои се одделуваат од телевизорите, мобилните телефони и електрични ќебиња. Иако анкетите се направени со цел да се видат ефектите од радијацијата, повеќето од овие студии се направени при кратко изложување на високи интезитети. Микробрановите фреквенции се многу слични на фреквенциите на мозокот.

Ефектите од микробрановите врз мозокот се поголеми од оние на било кој друг дел од телото.