22 Ноември, 2017
0.5340
    ALK 7231.17    -1.62%     BESK 10300    0%     GRNT 808.46    0.93%     KJUBI 1400    0%     KMB 2697.06    -0.11%     MPT 26306.88    -2.2%     OKTA 2530    -8.1%     RMDEN14 92.2    -2.95%     RZLV 45    0%     RZTK 450    1.81%     RZUS 106    -3.64%     SBT 1987    -9.86%     TNB 13500    0%     TPLF 1605.19    -0.11%     TTK 803.72    -1.5%     ZPKO 2601    0.04%

Како добивката на ТТК Банка за три месеци порасна половина милион евра?

Објавено во: Економија 14 Ноември, 2017

Малата банка направи мега кратење на резервациите и ја зголеми добивката за половина милион евра во периодот јули-септември, а притоа одржа исто ниво на нето приходи од камати како и лани. Голем подвиг е тоа што за три месеци банката има добивка безмалку еднаква на профитот од првите шест месеци

ТТК Банка во третиот квартал оствари добивка од половина милион евра и тоа е двојно повеќе од просекот за квартална добивка за првите две тромесечја годинава, покажуваат податоците што ги објави таа банка за периодот јануари-септември.
Според нив за првите девет месеци добивката е 65,37 милиони денари што е раст за 30 милиони денари од добивката што банката ја оствари за првите шест месеци годинава. Во истиот период лани оваа банка имала добивка од 17,7 милиони денари што овогодинешниот резултат го прави дополнително поинтересен за инвеститорите на берзата.

Клучот за успех во резервациите!

Достапните податоци покажуваат дека клучен фактор за оваа добивка се резервациите за кредитните пласмани и во помала мерка загубите за нефинансиски средства. Ова станува правило кај сите деловни банки без разлика на нивната големина и пазарно учество. Резервациите за првите девет месеци се 34,9 милиони денари и тие се само за 4,2 милиони денари поголеми од резервациите за првите шест месеци годинава. Во споредба со истиот период лани резултот од резервациите на банката е неспоредливо подобар. Годинава тие се повеќе од преполовени во споредба со претходната година. Значајно за добриот резултат на банката е тоа што загубите за нефинансиски средства во последниот квартал се пораснати за 3 милиони денари што е помал раст од кварталниот просек за првите две тромесечја. Многу значајно е тоа што оваа загуба во споредба со лани е драстично намалена, што укажува на поефикасно управување со тие ресурси. Лани за првите девет месеци загубата е 37,6 милиони денари, а сега е 13,5 милиони денари.

Нето приход од камати како лани, паѓа приходот од провизии

Податоците за камати покажуваат дека банката успеала да го одржи нето приходот од камати, како најзначајна приходна ставка, на ниво речиси идентично како и лани. Расходите за камати, во апсолутна вредност, се зголемени речиси идентично како и бруто приходот од камати. Најголемо намалување на приходна ставка е приходот од провизии кој на бруто основа е за 11,3 отсто понизок од лани. Расходот за провизии е речиси непроменет во споредба со лани и тоа е главната причина за значајното потфрлање на нето приходот од провизии и надоместоци. Останати приходи од дејноста се на исто ниво како и лани, а исто е и со нето приходите од курсни разлики.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Реакција на РКЕ за објавен текст на Фактор

Реакција на РКЕ за објавен текст на Фактор

Поранешните новинари го прашуваат Керим каде се парите од МПМ

Поранешните новинари го прашуваат Керим каде се парите од МПМ

ХРВАТ ЈА ОПИШУВА РАБОТАТА НА ЦРНО ВО ГЕРМАНИЈА: 5000 евра за 60 дена

ХРВАТ ЈА ОПИШУВА РАБОТАТА НА ЦРНО ВО ГЕРМАНИЈА: 5000 евра за 60 дена

20 милиони евра од старт треба да даде Енекод или тој што сака да го купи ФЕНИ

20 милиони евра од старт треба да даде Енекод или тој што сака да го купи ФЕНИ

Што треба да знаете пред да купите акции во „Топлификација“?

Што треба да знаете пред да купите акции во „Топлификација“?

Потенцијалните инвеститори ќе вршат увид во „Фени“

Потенцијалните инвеститори ќе вршат увид во „Фени“

ТОП огласи за работа: Се нуди и пракса и работа од дома

ТОП огласи за работа: Се нуди и пракса и работа од дома

Доаѓа светското Black Friday шопинг лудило, што има кај македонските трговци?

Доаѓа светското Black Friday шопинг лудило, што има кај македонските трговци?

Зошто „Македонијатурист“ ја преполови оперативната добивка за пет години?

Зошто „Македонијатурист“ ја преполови оперативната добивка за пет години?