03 Мај, 2024
0.0330

Како зелениот чај помага во спречување и елиминација на рак

Објавено во: Стил 06 Септември, 2015

Добивај вести на Viber

Истражувачите од Националната универзитетска болница во Сеул, Јужна Кореја во моментов ја тестираат способноста на зелениот чај кој го намалува ризикот од рак на дебелото црево. Околу 200 пациенти кои се со отстранети бенигни неоплазми ќе добијат еквивалент на девет чаши зелен чај во форма на екстракт, пилула или нема да добијат ништо.

Тестирањето произлегува од идејата дека зелениот чај игра важна улога во одржувањето на канцерогените клетки настрана, и дека може да спреи полипи, кои можат да бидат предвесник на рак на дебелото црево. Студијата се базира исто на наоди од претходните истражувања кои ги покажуваат моќните здравствени придобивки од пијалокот.

Една таква претходна студија беше спроведена од страна на експертите во Универзитетот Гифу во Јапонија. Тоа покажа дека само мал дел - 15 отсто - од пациентите кои уживаа на еквивалент на десет чаши зелен чај дневно, има повторна појава на полипи. Ова е во остар контраст со групата без прием на зелен чај, во која 31 проценти од луѓето имале повторна појава.

Ефикасноста на зелениот чај за превенција на рак

Оваа студија, која беше објавена во „Cancer Epidemiology“, „Biomarkers & Prevention“, објаснува дека 139 пациенти кои биле оценети, за да се утврдат ефектите кои би можел да има екстракт од зелен чај (GTE) за намалување на полипи рецидиви на дебелото црево. Заклучува:

„Ова е прв извештај кој покажува дека човековите метахрони колоректални аденоми се значително спречени од секојдневната потрошувачка на зелен чај, дополнето со „GTE“. Како што соопштија бројни научници, катехини во зелениот чај имаат превентивна рак активност во системите за клеточни култури и во експериментите со животните, а нивната активност е многу „посилна“ од онаа на калциум, s-каротин и витамин Ц и Е ... ние мислиме дека вреди да се истражува пијалокот зелен чај за превентивната и канцерогенa активност во обиди со луѓе, бидејќи клиничката употреба на химиопрофилактични агенти бара исклучителна безбедност и ефикасност како зелен чај“.

Зошто зелениот чај се разликува од другите чаеви, кога станува збор за борбата против ракот

Според видео на „Daily Mail“, зелениот чај се разликува од другите три вида - црна, и бел чај - кога станува збор за тоа како се обработуваат листовите. Оксидацијата е најголемата променлива меѓу сите нив; видеото го појави фактот дека зелениот чај е уникатен, бидејќи, за разлика од другите споменати чаеви, нема повторна или оксидација на листовите.

Штом се наберат тие се загреваат во тава или на пареа, процесот кој моментално го запира оштетувањето на здравјето е процес на оксидација. Како резултат на тоа зелениот чај се смета за пијалок кој постои во најчиста форма.

Како што знаат луѓето, оксидацијата го загрозува човековото здравје и може да доведе до дегенеративни болести. Премногу оксидативен стрес, кој обично е предизвикан од хроничен стрес, неправилна исхрана, пушење на цигари и прекумерен внес на алкохол, ги опустошува клетки, ДНК и липидите. На крајот се создаваат слободни радикали, како резултат на реакција на телото кон тоа е во оксидација. За жал, сè, од различни видови на рак и зголемен ризик од коронарна срцева болест до слабеење здравјето на очите и Алцхајмерова болест, може да е резултат на слободните радикали во организмот.