21 Август, 2017
0.1845

Кантон во Швајцарија ќе воведе минимална плата - колку ќе изнесува?

Објавено во: Финансии 05 Август, 2017

Минимална плата за час ќе биде дефинирана во кантонот Нојшател во Швајцарија. 

Претходно Федералниот суд ја отфрли на последна инстанца жалбата на локалните работодавци и економските организации против оваа мерка.

Граѓаните од Нојшател побараа минималната плата да биде 20 швајцарски франци (17,38 евра) на час. Швајцарската агенција „СДА“ пишува  дека се предвидени исклучоци во земјоделството и лозарството. За споредба, во соседна Франција минималната плата за час е 9,76 евра.

Нојшател е и првиот кантон во земјата, во кој се воведува минимална плата.

Воведувањето на минимална плата за час беше одлучено на кантонски референдум во 2011-та година, организиран врз основа на петиција.

При 20 швајцарски франци на час и работна недела од 41 часа соодветниот годишен приход достигнува 41.759 швајцарски франци (36.303 евра) или 3.480 швајцарски франци на месец. Со таква сума во Швајцарија е многу тешко да се живее без социјална помош.

Иницијативи за воведување на минимална плата има и во кантоните Јура и Тичино, но постапката не е завршена.

Кантоните Женева, Во и Вале не сакаат вакви проекти.

Можеби ќе ве интересира

За успех не се пресудни годините, туку идејата

За успех не се пресудни годините, туку идејата

МАКЕДОНИЈАТУРИСТ ИМА ДРАМАТИЧЕН ПАД НА ПРИХОДИТЕ

МАКЕДОНИЈАТУРИСТ ИМА ДРАМАТИЧЕН ПАД НА ПРИХОДИТЕ

СЛОВЕНИЈА ДАЛЕКУ ПРЕД ХРВАТСКА: Кој зема највисоки плати?

СЛОВЕНИЈА ДАЛЕКУ ПРЕД ХРВАТСКА: Кој зема највисоки плати?

ИМААТ ПОВЕЌЕ РАБОТНИЦИ: Платите ќе им пораснат за само 1%

ИМААТ ПОВЕЌЕ РАБОТНИЦИ: Платите ќе им пораснат за само 1%

Зошто експлодира цената на акцијата на прилепски „Мермерен комбинат“?

Зошто експлодира цената на акцијата на прилепски „Мермерен комбинат“?

ЗАДОЛЖУВАЊА: Се гази на тенок мраз – како ќе се менаџираат долговите?

ЗАДОЛЖУВАЊА: Се гази на тенок мраз – како ќе се менаџираат долговите?

ПРЕТПРИЕМАЧКА ПРИКАЗНА: Едно по едно ќе решавате и бизнисот ќе тргне

ПРЕТПРИЕМАЧКА ПРИКАЗНА: Едно по едно ќе решавате и бизнисот ќе тргне

РАБОТА ВО КИНА: Заработуваат и по 2000 евра

РАБОТА ВО КИНА: Заработуваат и по 2000 евра

Што треба да имате на ум ако купувате акции во „Макошпед“?

Што треба да имате на ум ако купувате акции во „Макошпед“?