17 Декември, 2017
0.9374
    ALK 7304.71    0%     CEVI 1144    0%     GRNT 762.38    0.86%     KJUBI 1400    0%     KMB 2700    0.01%     OHB 4767.86    -0.67%     RMDEN15 95.1    0.11%     RZUS 107.89    1.78%     STB 910    -1.09%     STIL 127    -2.31%     TNB 13100    0%     TPLF 1500    -1.69%     UNI 1870    -1.03%     ZILU 151    -2.58%

Колку пари врти „Македонска пошта“?

Објавено во: Економија 06 Декември, 2017

Со просечни вкупни приходи од 23 милиони евра поштата е во група на големи домашни компании. Податоците од 2012 до 2016 година покажуваат дека либерализацијата на поштенските услуги минимално ги намалиле нејзините приходи. Но рак-рана на државната фирма е профитабилноста која лани била само 1 милион денари. Во годината во која одбележува 20 години главна иновација на менаџментот е „Пошта“ на сите 300 точки од својата мрежа да нуди брзи кредити на фирмата „М Кеш“

„Македонска пошта“ во изминативе 5 години имала вкупен промет од 115,4 милиони евра, односно просечно годишно таа државна компанија има приходи од 23 милиони евра, што ја става во редот на големи македонски компании чии акции котираат на Македонската берза за хартии од вредност. 

Во овој период од пет години „Македонска пошта“ која е во целосна државна сопственост бележи тренд на мал пад на приходите и на значајни осцилациии кога станува збор за добивката. Приходот на компанијата паѓа во континуитет од 2012 година до лани. Најголем приход имала во 2012 година и тој изнесувал 1,5 милијарди денари, значаен пад има во 2014 година кога приходот се намалува за 150 милиони денари, а во 2015 година и лани компанијата успеала да одржи речиси идентично ниво на вкупни приходи. Овие податоци покажуваат дека процесот на либерализација во тој бизнис на „Македонска пошта“ не донел некаква значајна штета или намалување на приходот заради зголемување на конкуренцијата на пазарот.

Големи осцилации државната поштенска компанија, чија примарната дејност и е регулирана и е јавна услуга, има кај добивката по оданочување. Во последниве три години од 2014 до 2016 успеала да работи со добивка, а најдобар резултат има во 2015 година кога добивката по оданочување била 5 милиони денари. Лани добивката на „Македонска пошта“ била 1 милион денари, а во 2014 година била 0,9 милиони денари. Освен овие податоци на сајтот на берзата се објавени и податоци за добивката од редовно работење – сигурно најважните податоци во скромната понуда на објавени показатели. Многу важно да се истакне е тоа што „Македонска пошта“ во последните две години работи во минус, а загубата од дејноста за 2015 година е 10,2 милиони денари, а за лани е 4 милиони денари. 

„Македонска пошта“ годинава има јубилеј 20 години постоење од раздвојувањето со другите функционални единици на поранешниот ПТТ. Спроед официјалните податоци достапни на веб страницата на „Македонска пошта“ компанијата има мрежа од над 300 единици ширум земјава.

„Македонска пошта“ од 1 декември нуди брзи кредити на „М Кеш“

На интернет страницата на „Македонска пошта“ е објавено дека „Македонска пошта“ од почетокот на овој месец во сите свои поштенски единици ги нуди апликациите за брзите кредити кои „М Кеш“ ги дава во земјава. Ова е најновата услуга што државната „Македонска пошта“ ја нуди на своите корисници. 

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Важен економски договор, кој се однесува на Грција, гас и многу пари, ќе се случи наесен во 2018 година?

Важен економски договор, кој се однесува на Грција, гас и многу пари, ќе се случи наесен во 2018 година?

„Волкот од Волстрит“ го нарече биткоинот „огромна, гигантска измама“ и предупреди за нешто многу опасно

„Волкот од Волстрит“ го нарече биткоинот „огромна, гигантска измама“ и предупреди за нешто многу опасно

Како Џулијан Асанж го коментира биткоинот?

Како Џулијан Асанж го коментира биткоинот?

НАЈВИСОКА ИСПЛАТЕНА ПЛАТА ВО МАКЕДОНИЈА: Скопјанец земал по 225.000 евра месечно

НАЈВИСОКА ИСПЛАТЕНА ПЛАТА ВО МАКЕДОНИЈА: Скопјанец земал по 225.000 евра месечно

ОИЛКО пред Нова година си откупи сопствени акции

ОИЛКО пред Нова година си откупи сопствени акции

Дизни со купувањето на Фокс стана опасен гигант

Дизни со купувањето на Фокс стана опасен гигант

Колкава е дупката во државниот Фонд за ПИОМ ?

Колкава е дупката во државниот Фонд за ПИОМ ?

Евтината тарифа останува за граѓаните

Евтината тарифа останува за граѓаните

Тевдовски: Притисокот од јавноста е втор столб за постигнување на нашите цели

Тевдовски: Притисокот од јавноста е втор столб за постигнување на нашите цели