ПОЕВТИНУВАЊЕ: Паѓа цената на свежото свинско месо, месарниците ќе го следат трендот?
Објавено во: Агробизнис 04 Март, 2014
„Состојбата на пазарот со свежо свинско месо е критична. Ние во моментов не само што ги покриваме домашните потреби за свежо свинско месо, туку имаме и вишок од околу 35%, а од друга страна имаме огромен увоз на замрзнато свинско месо. Македонија е една од ретките земји која има огромен увоз на свинско месо, и најниска царина од 19%, а годишната квота за увоз од Европската унија и од Канада е 2.000 тони. Квотата за увоз од 01.01. 2014 година до 31.03.2014 е 200 тони со дополнително 50% намалена царинска стапка. Тоа е катастрофа за нас. Замислете тоа месо што доаѓа на пример од Канада, влегува субвенционирано и плус со најниска царинска стапка што е сериозен удар врз домашното производство. Ние работиме, произведуваме, постојано инвестираме во нови технологии, но тоа производство треба да се одржува и да имаме исплатливост“, вели Перо Колевски, директор на месната групација Агриа.Податоците покажуваат дека во Европската Унија потребите за свинско месо свежо и замрзнато се 22 милиони тони, а ЕУ дава квота за увоз на само 70 илјади тони , односно во вкупното производство увозната квота учествува со 0,3%. За споредба , во Македонија годишно се трошат 20.000 тони свинско месо свежо и замрзнато, а увозната квота е 2.000 тони, односно во вкупното производство учествува со 10%. Сточарите нудат мерки за спас на производството На лошата состојба со производството на свинско месо алармираа и од Групацијата за производство на свинско месо при Стопанската комора на Македонија. Тие бараат поголема контрола на увозот на замрзнато свинско месо, намалување на увозот, предност на добивање на земјиште, намалување на данокот за добиточна храна од 18% на 5%, укинување на вакцината против свинска чума како и повисоки субвенции. На овој начин сметаат дека ќе се стабилизира пазарот.
„Потребно е изедначување или приближување на субвенциите на поголемите производители. Долниот праг кој сега изнесува пет илјади свињи, да се зголеми на 10 илјади свињи за да можат и тие да ги покријат трошоците кои ги имаат во кланиците. Од Агенцијата за ветеринарство бараме да се укине вакцинацијата против свинска чума за да можеме да извезуваме наши производи во земји од ЕУ“, изјави Ефтим Шаклев, претседател на Групацијата за производство на свинско месо при Комората.И фармерите предупредуваат дека голем дел од замрзнатото увозно месо се јавува и во малопродажбата, и се продава како свежо.
„Проблем е што замрзнатото месо се јавува и во малопродажбата. Немаме проблем да увезуваат смрзнато месо произведувачите, но сакаме да знаеме какво месо користат рестораните и малопродажните објекти“, изјави Шаклев.Податоците покажуваат дека има зголемување на бројот на свињи. Од 170.000 свињи во 2006 година, лани бројката е зголемена на 300.000, што според производителите е резултат на отворањето на голем број мали свињарски фарми кои се поотпорни на промените на пазарот. Според податоците , годишното производство на свежо свинско месо е околу 10.000 тони, се увезува 2.000 тони разладено свинско месо од ЕУ и 9.000 тони замрзнато месо. Лани за увоз на замрзнато свинско месо се одлеале 33 милиони денари. Увозот на свежо свинско месо е мал и изнесува околу 2.000 тони. Од друга страна извозот е поразителен - Македонија извесува само 100 тона свежо свинско месо, и тоа само во Србија и во Албанија, во земјите од ЕУ не се извезува бидејќи македонските свињи се вакцинираат против свинска чума. Но од друга страна извозот на сувомеснати производи бележи пораст. Лани се извезени сувомеснати производи во вредност од 40 милиони долари. Ј.С.