25 Август, 2019
0.0202

Алкалоид АД Скопје со раст на приходите во првите три месеци годинава и 55 нови вработувања

Објавено во: Економија 25 Април, 2019

Алкалоид АД Скопје за периодот Јануари - Март 2019 оствари позитивни финансиски резултати искажани во неревидираните единечен и консолидиран Биланс на успех.

Според образложението за остварени резултати објавени на Македонска берза вкупните приходи остварени во периодот Јануари - Март 2019 година изнесуваат 2.138.908 илјади денари и во споредба со остварените во истиот период во 2018 година бележат пораст од 13%. 

Во структурата на вкупните приходи најголемо учество, 98%, имаат приходите остварени со продажба на производи и услуги кои во споредба со остварените во 2018 година бележат пораст од 14%. 

Според извештајот остварените единечни вкупни расходиза првите три месеци годинава изнесуваат 1.873.090 илјади денари и во споредба со остварените во истиот период во 2018 година бележат пораст од 13%.

Остварените консолидирани вкупни расходи кои од јануари до март изнесуваат 2.561.643 илјади денари и во споредба со остварените во истиот период во 2018 година бележат пораст од 14%.

На 8 април 2019 година на Годишното собрание на акционерите е одобрена пресметка и исплата на бруто дивиденда за 2018 година во износ од 458.033 илјади денари односно 320 денари бруто за една акција. Нето дивиденда за 2018 година изнесува 272 денари за една акција.

Вкупните инвестиции во основни средства во периодот Јануари - Март 2019 година изнесуваат 193.866 илјади денари. Вкупните консолидирани обврски по кредити на 31.03.2019 година изнесуваат 584.103 илјади денари.

Во периодот Јануари - Март 2019 година во Алкалоид се реализирани 55 нови вработувања во Република Северна Македонија.

Можеби ќе ве интересира

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

За колку ќе пораснат пензиите

За колку ќе пораснат пензиите

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка