22 Јули, 2019
0.0187

Дали Крушево може да стане регионален центар за спортки и културен туризам?

Објавено во: Мои пари 17 Јуни, 2019

Позиционирањето на Македонија како атрактивна туристичка дестинација бележи прогрес изминатите години, а сведочиме како два сегменти позначително се издвојуваат од останатите: спортот и културата. Токму тие два сегмента се извонредно добро искомбинирани во еден од најатрактивните настани летово, а тоа е настанот ,,When in Krusevo,, кој ќе се оддржи на 21ви, 22ри и 23ти Јуни 2019 година во Крушево. 

,,When in Krusevo,, како концепт и идеа е одличен пример за настан кој ја промовира земјата како атрактивна дестинација, како за странските така и за домашните туристи. Во рангот на спортскисте активности агендата предвидува планинарење, јога, кајакарење, јавање коњи, додека музичката програма предвидува одлична агенда со бендови и изведувачи од земјава и регионот. Воедно, овој настан ќе ја сврти македонската публика кон сопствените неистражени богатства и ќе понуди свеж пристап кон социјалниот живот.

Основната мисија на тридневниот фестивал, организиран од здружението на граѓани „Outdoor Manifest“, е промоција на капацитетите за алтернативен туризам на градот и околината, преку организирање на повеќе групни и индивидуални спортски, адреналински и рекреативни активности. Организаторот како еколошко друштво става посебен акцент на подигнување на свеста за околината и користењето на драгоцените природни ресурси во еколошки манир.

Ентузијастите зад фестивалот се Антонио Кузмановски и Димитар Ангелковски, кои иако се професионалци во други области, водени од непрекинат ентузијазам по трет пат ги здружија силите и годинава да го организираат „When in Krusevo“.

“Основен мотив и движечка сила зад ,,When in Krusevo,, е нашата љубов кон градот, природата, дружбата и желбата да го направиме Крушево преферирана викенд дестинација за многу Македонци. Крушево има огромен неискористен потенцијал за спортски активности,природа, знаменитости, одлична храна и идеална клима.Тоа не натера да се потрудиме, да го искористиме тој потенцијал и да ги собереме ситерекреативци иљубители на адреналински спортови на едно место. Атрактивноста на настанот за странците и нас не изненади позитивно и со нетрпение чекаме да се случи овој викенд кој ќе обедини спорт, музика, добра енергија и различности”, изјави Антонио Кузмановски, еден од организаторите на настанот.

Еколошкото друштво “Outdoor Manifest”, поддржано од Општина Крушево инеколку локални и регионални компаниипо докажаниот успех имаатсилна надеж и верба дека фестивалотќе прерасне вотрадиција и ќе придонесе кон промоцијана Крушевскиот алтернативен туризам несамо кај домашните туку и кај странскитетуристи. Бројот на посетители воизминатите години се проценува дека енад 3000, годинава се очекува оваа бројкада се надмине.

Картата за ова три дневно доживување чини само 500 денари и со неа посетителите добиваат камп простор, право на учество на планинарски  или  велосипедски тури, заеднички ручек, влезници за музеи и гратис маичка.

За оние кои не се љубители на кампингот им се нуди можност да престојуваат во некој од сместувачките капацитети во Крушево кои за време на оваа манифестација им нудат попуст на гостите.

За повеќе информации за настанот и пријавување посетете ја официјалната страна:www.wheninkrusevo.mk.

Се гледаме во Крушево!


Можеби ќе ве интересира

Volvo Cars не повлекува автомобили од пазарот!

Volvo Cars не повлекува автомобили од пазарот!

Сообраќајка затвори регионален пат

Сообраќајка затвори регионален пат

Само во ИутеКредит, пари достапни веднаш 24/7!

Само во ИутеКредит, пари достапни веднаш 24/7!

Најбараните боенки ова лето: Бојте и учете стихови за зеленчукот и овошјето

Најбараните боенки ова лето: Бојте и учете стихови за зеленчукот и овошјето

Квиз: Твојот карактер ја открива твојата идеална дестинација

Квиз: Твојот карактер ја открива твојата идеална дестинација

Нова сервисна кампања „Повеќе грижи за вас“ на Huawei во Северна Македонија

Нова сервисна кампања „Повеќе грижи за вас“ на Huawei во Северна Македонија

Македонец постави рекорд за прв пат во историјата на ридско брзинските трки на Водно

Македонец постави рекорд за прв пат во историјата на ридско брзинските трки на Водно

Дефектот на ул. Палмиро Тољати е саниран

Дефектот на ул. Палмиро Тољати е саниран

Неколку улици во Ченто без вода за пиење

Неколку улици во Ченто без вода за пиење