19 Април, 2018
0.0543

Единствена земја во Европската унија каде недвижностите губат на цена

Објавено во: Економија 13 Јануари, 2018

Пазарот на недвижностите во Италија и понатаму не покажува знаци на опоравување, преплавен од станови и куќи на должници кои не успеале да ги отплаќаат станбените кредити на банките.

Статистичките податоци на листата објавени пред неколку дена покажале дека во третото тримесечие лани е забележано продолжено паѓање на цените на недвижностите, пренесува пословни.хр.

На квартално ниво цените се помали 0,5 посто додека на годишно ниво падот изнесува 0,8 посто. Со тоа е продлабочен падот на цените кои тамошниот недвижен и градежен сектор практично го фрлил на колена.

Имено, реалните цени на станови и куќи се во константен пад од 2007 година, и сега се 23 посто пониски од пред 10 години. Како и да е, Италија е единствена членка на ЕУ и во која цените на недвижности ослабнале во второто тромесечие лани, покажуваат последните податоци на Евростат.  

За споредба, две третини членки на ЕУ забележале раст на цените повисок од пет отсто. Лошата ситуација на пазарот на недвижности се одразува на перцепцијата на економската состојба меѓу граѓаните.

Имено, 72 посто од домакинствата живеат во имот која е во нивна сопственост, па не чуди податокот дека 80 посто од Италијанците сметаат дека економската ситуација во земјата е лоша, откриваат податоците на Евробарометарот.

Можеби ќе ве интересира

Анѓушев за извештајот на ЕК: Апсолутно се сложувам за сивата економија и иновациите

Анѓушев за извештајот на ЕК: Апсолутно се сложувам за сивата економија и иновациите

Европарламентот не се откажува, Закерберг ќе мора да сведочи

Европарламентот не се откажува, Закерберг ќе мора да сведочи

Фирми и поединци ја тужат општина Центар вкупно за 400 милиони денари

Фирми и поединци ја тужат општина Центар вкупно за 400 милиони денари

НЛБ Нов пензиски фонд за влогот на Гранит во Комерцијална банка дознале од сајтот на берза

НЛБ Нов пензиски фонд за влогот на Гранит во Комерцијална банка дознале од сајтот на берза

Сите градежни компании на берза со катастрофални резултати

Сите градежни компании на берза со катастрофални резултати

Кој доби нов мандат во Управниот одбор на Охридска банка?

Кој доби нов мандат во Управниот одбор на Охридска банка?

Кој голем акционер ќе бара отчет од менаџерите на „Гранит“?

Кој голем акционер ќе бара отчет од менаџерите на „Гранит“?

РАБОТНИ МЕСТА ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО: Што ќе се случува следните месеци?

РАБОТНИ МЕСТА ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО: Што ќе се случува следните месеци?

Кои се мерките и одлуките на новата Влада со кои ЕУ не се сложи во извештајот

Кои се мерките и одлуките на новата Влада со кои ЕУ не се сложи во извештајот