17 Февруари, 2020
0.0269

IQOS ја создава иднината на тутунската индустрија

Објавено во: Мои пари 26 Јануари, 2020

Тутунската индустрија се менува и следејќи ги новите тенденции, својата иднина ја гради на производите со несогорлив тутун. Овие производи, што го загреваат, а не го согоруваат тутунот, се следната фаза во развојот на индустријата. Трансформацијата се должи и го следи менувањето на навиките на возрасните пушачи и пред се нивните потреби и на оние кои не можат да се откажат од пушење им овозможува подобра алтернатива. 

Научните истражувања потврдија дека никотинот не е примарниот причинител на болестите поврзани со пушењето, туку тутунскиот чад. Заради тоа, компанијата Филип Морис, работеше 10 години на создавање на производ со чие користење нема согорување на тутунот. Резултатот на тоа е IQOS. Посебноста на овој уред произлегува од фактот што истиот го загрева, но не го гори тутунот, и на тој начин го елиминира чадот, а го овозможува потребното и бараното искуство на возрасните пушачи. При загревањето на тутунот се избегнува хемискиот процес на создавање на штетните состојки што се јавуваат при горење на тутунот односно при пушењето цигари или тутун за пушење. Впрочем, научно е докажано дека користењето на IQOS ослободува околу 95% помалку штетни состојки и тоа го прави подобар избор за возрасните пушачи кои не сакаат да се откажат од пушење. Постои разлика и меѓу IQOS и електронските цигари, и тоа суштинска, каде IQOS користи вистински тутун, а електронските цигари не користат тутун туку загреваат течност во која има никотин. 

Трансформацијата на тутунската индустрија и прилагодувањето на новите тенденции започна со лансирањето на IQOS во 2014 година на пазарот во Јапонија од страна на Филип Морис Интернешнал. Овој производ како сублимат на наука, иновација, технологија, ритуал и подобра алтернатива на цигарите во суштина ја смени тутунската индустрија и го понуди првото издржано решение за намалување на ризиците од пушењето. Денес IQOS користат повеќе од 8 милиони корисници на повеќе од 50 пазари во светот како САД, Јапонија и Италија, но и земјите од регионот, Србија, Хрватска, Албанија, Грција, Босна и други. Веднаш по лансирањето, иновативниот производ беше прифатен од возрасните пушачи токму заради овозможувањето на автентичното искуство, но со драстично помалку штетни состојки кои се ослободуваат од согорувањето на тутунот во цигарите. 


Можеби ќе ве интересира

Непријатната вистина за иднината на Македонија со фосилниот гас

Непријатната вистина за иднината на Македонија со фосилниот гас

Дефектот на ул.Јустинијан Први 19 во населба Драчево е саниран

Дефектот на ул.Јустинијан Први 19 во населба Драчево е саниран

Прекин на водоснабдувањето во Драчево

Прекин на водоснабдувањето во Драчево

AUTOBEST награди за новата Opel Corsa и за Лохшелер, извршниот директор на Opel

AUTOBEST награди за новата Opel Corsa и за Лохшелер, извршниот директор на Opel

Дефектот на ул.Фрањо Клуз бб е завршен

Дефектот на ул.Фрањо Клуз бб е завршен

Дефектот на ул.Брсјачка Буна 15 е завршен

Дефектот на ул.Брсјачка Буна 15 е завршен

Стоби со традиција од 11 години како успешен македонски бренд го закрои лозјето за Св. Трифун

Стоби со традиција од 11 години како успешен македонски бренд го закрои лозјето за Св. Трифун

Новата Opel Corsa ја доби наградата „Connected Car“

Новата Opel Corsa ја доби наградата „Connected Car“

А1 Македонија за најмладите: Продолжуваат едукативните работилници од програмата „Интернетот не е само игра... Кликај безбедно“

А1 Македонија за најмладите: Продолжуваат едукативните работилници од програмата „Интернетот не е само игра... Кликај безбедно“