15 Април, 2021
0.0194

ИСТРАЖУВАЊЕ ВО 14 ЗЕМЈИ: Луѓето се повеќе им веруваат на вакцините, не се плашат од несакани ефекти

Објавено во: Свет 05 Март, 2021

Довербата кај вакцините за коронавирусот расте ширум светот и се повеќе луѓе се подготвени да ја примат, а во исто време се намалува стравот од несакани ефекти, покажа студија спроведена во 14 земји, чии резултати беа објавени денес.

Студијата, спроведена од Институтот за глобално здравје иновации при Империјал колеџ во Лондон (IGHI) и YouGov, покажа дека довербата во вакцините се зголемила во девет од 14 земји, вклучувајќи ги Франција, Јапонија и Сингапур, каде порано довербата во вакцините беше мала.

Според истражувањето спроведено од 8 до 21 февруари, Британците се најподготвени за вакцинирање, од кои 77 проценти рекле дека ќе бидат подготвени да примат вакцина што ги штити доколку се понудат во следната недела. Ова претставува зголемување во споредба со ноември кога 55 проценти од луѓето покажаа таква подготвеност.

Истражувањето во ноември беше спроведено непосредно пред британскиот регулатор да одобри употреба на првата вакцина, онаа на Фајзер и Бионтек.

Луѓето во Франција, Сингапур и Јапонија, сепак, се најмалку подготвени да ја примат вакцината. Во Франција тоа го сакаат само 40 проценти, а во Сингапур и Јапонија по 48 проценти. Сепак, зголемување на подготвеноста е забележано и во тие три земји, бидејќи во ноември само 25 проценти од Французите, 36 проценти од Сингапурците и 39 проценти од Јапонците биле подготвени да се вакцинираат.

Истражувањето исто така открива дека стравот од несакани ефекти на вакцината е избледен во повеќето земји и помалку од половина од испитаниците (45 проценти) го спомнале тоа.

Французите (56 проценти од испитаниците), Сингапурците (59 проценти од испитаниците) и Јапонците (61 процент од испитаниците) се најмногу загрижени за можните несакани ефекти, а Британците се најмалку загрижени.

Студијата вклучува повеќе од 13.500 луѓе во Австралија, Велика Британија, Канада, Данска, Франција, Германија, Израел, Италија, Јапонија, Холандија, Норвешка, Сингапур, Јужна Кореја, Шпанија и Шведска.

Извор: Индекс.хр

Можеби ќе ве интересира

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија