13 Декември, 2019
0.0244

Кој е најдобар “ПР специјалист“ во хрватската политика дознајте на Викенд Медиа Фестивал

Објавено во: Мои пари 16 Јули, 2019

Прво големо истражување во соработка со агенцијата Ипсос

Новинарите кои ја следат работата на хрватските политичари ќе ги оценуваат политичките специјалисти за односи со јавноста со кои се во секојдневна комуникација

 Кој во светот на политичкиот ПР е достапен, брз, елоквентен, конкретен и коректен, а кој не се јавува на телефон кога е важно, ќе дознаеме на 12. Викенд Медиа Фестивал кој оваа година се одржува од 19. до 22. Септември во Ровињ.

Државните институции мора да бидат транспарентни во своето работење и да бидат на располагање да одговорат на медиумските прашања, но дали е тоа реалната слика во Хрватска? Личностите кои се задолжени за комуникации со медиумите понекогаш ги снемува од радарот, главно при проблематични ситуации, кои на нашата политичка сцена не и недостасуваат. Кој најдобро управува со комуникациите, а кој се служи со манипулации?

На Викенд Медиа Фестивал оваа година за прв пат ќе бидат прогласени најдобри хрватски политички специјалисти за односи со јавноста. Во анкетата која Викенд Медиа Фестивал ја организира во соработка со агенцијата Ипсос ќе учествуваат и новинари кои ја следат работата на Владата, Министерствата, Парламентот и Канцеларијата на Претседателоти ќе ги оценуваат специјалистите за односи со јавноста со кои најчесто соработуваат. Ќе ги споделат најдобрите и најлошите моменти со кои се соочиле, а ќе предупредат на проблемите во односите со ПР специјалистите, како и карактеристиките кои би сакале да ги видат кај колегите од другата страна на комуникацискиот канал.

“Квалитетна соработка помеѓу специјалистите за односите со јавноста и новинарите е навистина важна за двете страни, а веројатно и најпредизвикувачка кога се работи за политиката. Целта на овој избор е да се истакне најдобрата пракса како и да се укаже на областите во кои би можеле да бидеме подобри. Во анкетата ќе учествуваат политички новинари кои се во секојдневен контакт со специјалистите за односи со јавноста од тој сектор, па сигурни сме дека пофалните зборови за најдобрите ќе бидат заслужени“, истакна Никола Врдољак, Директор на Програмата на Фестивалот.

Резултатите на истражувањето ќе укажат на проблемите кои се појавуваат во односите новинар - ПР специјалист и како може во иднина да се подобри соработката.  

Задоволство ни е да учествуваме во проект чија намера е унапредување на целата комуникација како професија, истакнување позитивни примери и наградување на најдобрите. Резултатите од истражувањето ќе покажат каде сме денес и што треба да подобриме за да ја постигнеме крајната цел - вистински и целосно информирани граѓани“, истакна Анте Шалинович, Директор за истражување на медиумите и огласувањето во ИПСОС Адриа.

Најголемиот регионален фестивал на комуникации, покрај интересните предавања и провокативни и конструктивни расправи за трендовите во медиумската индустрија, е познат како место за најдобра забава. Овогодинешниот, дванаесетти Викенд Медиа Фестивал кој се одржува од 19. до 22. Септември во Ровињ има одлична музичка програма во духот на Вудсток, од времето кога музиката стана уметност и средство за отпор.

Можеби ќе ве интересира

Уличниот дефект ф-100 мм на ул. 23 Октомври 10 е завршен

Уличниот дефект ф-100 мм на ул. 23 Октомври 10 е завршен

Основците од Наум Наумовски Борче победија на третиот натпревар во кодирање на микробит уреди

Основците од Наум Наумовски Борче победија на третиот натпревар во кодирање на микробит уреди

Првиот автомобил БМВ ИКС 1 од инстант лозот Мини и Макси отпатува за Битола

Првиот автомобил БМВ ИКС 1 од инстант лозот Мини и Макси отпатува за Битола

Уличниот дефект ф-100 мм на ул. Ордан Попјорданов 76 е завршен

Уличниот дефект ф-100 мм на ул. Ордан Попјорданов 76 е завршен

Масовната миграција и недостаток на работна сила-главен предизвик за странските инвеститори

Масовната миграција и недостаток на работна сила-главен предизвик за странските инвеститори

Дефект на ул. 23 Октомври 10

Дефект на ул. 23 Октомври 10

Слободно движење на стоки - пречки со кои се соочуваат земјите од Западен Балкан

Слободно движење на стоки - пречки со кои се соочуваат земјите од Западен Балкан

Дали новиот данок ќе го намали аерозагадувањето?!

Дали новиот данок ќе го намали аерозагадувањето?!

Дали правите разлика помеѓу основните видови јогурт?

Дали правите разлика помеѓу основните видови јогурт?