13 Декември, 2019
0.0160

Колку граѓани аплицирале за социјална пензија?

Објавено во: Финансии 17 Јули, 2019

Заклучно со 15 месецов се поднесени 1.869 барања за социјална пензија, потврдуваат од Министерството за труд и социјална политика.

Додаваат дека континуирано ќе може да се доставуваат барања во текот на цела година, така како што луѓето ќе ги исполнуваат условите за добивање на овој вид пензија.

Социјална пензија ќе можат да користат луѓето со навршени 65 години кои немаат работен стаж. Тие ќе имаат право на шест илјади денари социјална пензија и на уште една илјадарка во грејната сезона.

Надомест нема да добиваат граѓаните чиј партнер има пензија. Услов за стекнување на надоместокот е граѓанинот да е државјанин на земјава во последните 15 години, да нема имот од кој може да се издржува и да нема примања од друга држава.

Се очекува дека за овој вид пензија ќе аплицираат најголем дел од луѓето кои се со ниски квалификации, не се снашле на пазарот на труд, луѓето кои работеле земјоделска работа, а со тоа немале работен стаж и слично. 

„Од оние земјоделци кои ги знам, 50% немаат стаж, затоа што цел живот биле ориентирани на земјоделство, а знаеме дека земјоделството е „фабрика без покрив“. Во просек ако имаат мали површини, тие можат само да егзистираат, но не и да си плаќаат стаж“, велат од здружението Македонска градина.

Од Центрите за социјални работи веќе потврдија дека има голем интерес за аплицирање.

Социјалната пензија еднаш годишно ќе се усогласува со трошоците за живот.

Таа има за цел намалување на сиромаштијата кај старите лица, а според некои првични информации кои претходно без изнесени се очекува околу 6.000 луѓе да го остварат ова право.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

Царовска и Ангеловска возвратија на пораките од Светска банка - нема потреба од загриженост

Царовска и Ангеловска возвратија на пораките од Светска банка - нема потреба од загриженост

(ФОТО) Со два факултети му е супер во Швајцарија, но ќе се врати во својата земја

(ФОТО) Со два факултети му е супер во Швајцарија, но ќе се врати во својата земја

Комерцијална банка потврди дека пропаднале разговорите со Еуростандард

Комерцијална банка потврди дека пропаднале разговорите со Еуростандард

Екс директорот на УЈП, Горан Трајковски, доаѓа на кормилото на Еуростандард банка

Екс директорот на УЈП, Горан Трајковски, доаѓа на кормилото на Еуростандард банка

За прв пат во историјата: Домашни банки ја „спасуваат“ Македонија со 135 милиони евра

За прв пат во историјата: Домашни банки ја „спасуваат“ Македонија со 135 милиони евра

Ампева за регресот: Газдите возат џипови, но пријавуваат загуби за да исплатат минимален К15

Ампева за регресот: Газдите возат џипови, но пријавуваат загуби за да исплатат минимален К15

КАКО ЌЕ СЕ ПОКАЖАТ ДОМАШНИТЕ ГАЗДИ - ќе дадат минимален или максимален К 15

КАКО ЌЕ СЕ ПОКАЖАТ ДОМАШНИТЕ ГАЗДИ - ќе дадат минимален или максимален К 15

ММФ останува без клиенти?

ММФ останува без клиенти?

Аргир: Наградата за најдобра банка ја посветувам на Љубе Раевски

Аргир: Наградата за најдобра банка ја посветувам на Љубе Раевски