ФАРМАЦЕВТ ВРТИ МИЛИОНИ ОД МАСЛИНКИ: Зошто дивее цената на маслиновото масло?
Објавено во: Финансии, Балкан 27 Април, 2024
Цените на маслиновото масло вртоглаво пораснаа изминатава година. Целосно дивееја во Португалија, Шпанија и Грција, а во Хрватска скокнаа за 44 отсто. Среќко Грос по потекло Славонец е фармацевт кој целиот свој работен век се занимава со маслиново масло, а познат е и како креатор на популарниот бренд Biobaza, а во интервју за tportal објаснува што се случува во светот на маслинките. растење
За Грос може да се каже дека ја познава маслинката до нејзиниот последен атом. Овој словенец по потекло ќе каже за себе дека додека не дошол да студира фармација во Загреб, едвај знаел за маслиново масло. И тогаш сè доби остар пресврт.
„На моите студии видов што содржат маслинките и маслиновото масло и се заљубив во него“, открива фармацевтот, маслинар и иноватор кој стои зад популарниот хрватски бренд Биобаза во интервју за tportal.
Овие производи на компанијата Магдис, основана пред три децении, моментално се извезуваат во повеќе од 50 земји во светот, а нивната паста за заби, која ја сметаат за еден вид љубопитност, завршува дури и на кинескиот пазар.
„Го прашав кинескиот трговец, кој побара да му продадеме паста за заби: „Целиот свет купува сè од вас, па зошто барате паста за заби?“. Ми одговори дека имаат многу милијардери кои сакаат само европски производи, не изненади со својот одговор, додавајќи дека не го знае соодносот на пласман на производите на Биобаза на домашниот и на странскиот пазар бидејќи „не е дел од тоа'.
Тој знае затоа што еден од нивните најпродавани производи е Јајопер за мажи, кој најмногу го купуваат жени.
Путер направен од маслиново масло, но и џин
Но, приказната за овој фармацевтски иноватор започна во Плива. Како млад инженер во таа фармацевтска компанија, работел на неутрализација на маслиновото масло и го патентирал процесот на ултразвучно екстракција на полифеноли од листовите на маслинката, кој, според него, е непотребно запоставен бидејќи е премиум производ за зачувување на здравјето.
„Тоа е посебна процедура во која се извлекуваат исклучително добрите, многу добри антиоксиданси за здравјето на луѓето. Тие сега се инкорпорирани во десетици производи на Биобазе“, резимира овој фармацевт и, вели тој, првенствено се занимава со хемијата на маслиновото масло и измислува нови производи на база на маслинки.
„Тоа е моја работа“, накратко додава претседателот на Загребскиот Институт за маслинки, кој викендов го организира 9. Фестивал на маслинки во хотелот Шератон во Загреб.
Зад овој иноватор веќе стојат маслиново масло путар, маслиново прав, но и маслиново џин. Неговата глава постојано се врти со нови производи.
„Секогаш имам подготвени нови иновативни производи, нешто мора да се подготвува, нешто се прави, развиено врз основа на микрокапсулација на ултразвучни екстракции. Ова се прекрасни технологии кои можат да постигнат многу“, објаснува тој.
Иако детално е запознаен со производството на маслиново масло, тој признава дека многу малку знае за одгледување маслинки.
„Поминав одредени курсеви, но тоа не е мојот фокус. Се занимавам со хемија и нови производи од маслинки“, објаснува Грос и има две маслинови насади со вкупно 290 дрвја.
Тој вели дека хрватските маслинки се број еден, а тоа го поткрепува и со тоа што Италијанците осма година по ред ја прогласуваат Истра за најдобар маслинарски регион во светот. На цената влијае и тоа што Хрватска е мал производител. Нашите околу четири илјади тони нафта годишно не можат да се споредат со количините произведени во Шпанија и другите медитерански земји.
„Кај нас нема индустриска преработка на маслинки, додека во некои земји маслиновото масло се произведува од пуша со помош на органски отпад, од кој дел завршува во масло, понекогаш канцерогено. Значи, кога купувате рафинирано маслиново масло, тоа е како да купувате болест“, вели Грос, истакнувајќи дека маслиновото масло е корисно поради три фактори.
„Има повеќе масни киселини и тие не се менуваат при загревање или ладење на маслото. Втората е содржината на витамин А и Е растворливи во масло - тие се обработуваат ако нешто испржите во масло. Третиот се термостабилните полифеноли - тие исто така нема да се распаднат ако пржиме или готвиме на маслиново масло. Така само ќе ги намалиме витамините, а овие две други корисни компоненти ќе останат. Маслиновото масло не е само за салата“, заклучува тој.
Тпортал* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2024 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.