18 Март, 2019
0.2395
    ALK 8333.36    -0.2%     GRNT 829    0%     KMB 5700    -0.01%     MERM 2100    2.04%     MPT 52028.57    -0.18%     MTUR 5100    0.02%     REPL 76000    0.66%     STB 1199    -0.08%     TKVS 5384.38    0.64%

Колку јавни претпријатија се потребни да се расоните?

Објавено во: Мои пари 15 Март, 2019

Наутро, додека сé уште сте во пижами и само што сте си го изгореле јазикот од првата голтка од врелото  кафе веќе сте добиле услуги од најмалку четири јавни претпријатија. 

За да го добиете вкусното и многу неопходно прво кафе наутро потребни се неколку работи. За традиционалното кафе мора да ставите вода во ѓезве која во Скопје ја обезбедува јавното претпријатие Водовод и канализација. Водата треба да ја згреете на електричниот шпорет, односно со струјата која пак ја произведува државното претпријатие Електрани на Македонија – ЕЛЕМ. Цената на струјата пак претходно ја определила Регулаторната комисија за енергетика.

Голема е веројатноста дека кафето во земјава е транспортирано преку вагоните на државното претпријатие Македонски железници - транспорт. Ако пак е донесено со камион тоа минало преку патарините на патиштата за чија проодност и исправност е одговорно јавното претпријатие Државни патишта.

Талогот од кафетои ќесата во која е спакувано, доколку сте го дотрошиле, ќе ги фрлите во кантата за отпад која ќе заврши во најблиските контејнери кои ќе ги испразни јавното претпријатие Комунална хигиена. 

Така што, за една едноставна и секојдневна рутинска активност, или, „ритуал“ на огромен број граѓаникако што е пиењето кафе, вклучени се услугите на најмалку четири јавни и државни претпријатија, како и регулаторни тела. Овие услуги секој месец се платени од сите граѓани, а за нивното извршување во овие претпријатија се вработени илјадници службеници.

Со оглед на тоа што работата на овие институции допира до најосновните активности и потреби на граѓаните и се финансирани од јавни пари важно е тие да бидат управувани на најефикасен и најтранспарентен начин од што е можно поквалификувани лица.

Меѓутоа, резултатите од анализата на биографиите на управувачките структури покажува дека во половина од случаите, членовите на управните или надзорни одбори, директорите или членовите на комисии имале до пет години искуство од областа на институцијата каде работат. Или накусо, половина од луѓето кои управуваат со јавните претпријатија се почетници, гледано од доменот на работата на институцијата.

Причините за ваквата состојба се најразлични. Некаде е недостиг на човечки кадар, но најчесто се работи за партиски номинации, каде основачите (Владата и мнозинствата во Собранието и општините) поставуваат свои кадри кои треба да управуваат со институциите. Оправдувањето најчесто е дека управувачкото ниво треба да ја претставува власта, за да низ сите институции се исполнува програмата на победничката коалиција (централно или локално во општините).

Се поставува прашањето дали кадри со скромно искуство можат да ги направат институциите ефикасни, дури и да имаат најдобра волја, макар биле и партиски номинирани? Или уште повеќе, колку кадри кои се релативно неискусни ќе можат да се спротивстават на потенцијални обиди институциите да се злоупотребат, не за да се исполни некаква програма, туку да се задоволи приватен интерес на поединци.

Ваквата пракса мора да престане. Основачите на овие институции, Владата, Собранието и општините, мора да го ревидираат начинот на избор и да обезбедат пошироко искористување на човечкиот потенцијал преку компетитивни и јавни процеси на именување на управувачкото ниво во јавните претпријатија. Многу е поважно да се покаже дека искуството е најважен критериум, а долгогодишен труд се исплати и ќе ви даде шанса да учествувате во раководење на институција ако посакате.

Целосната анализа може да ја најдете на следниот линк:

Можеби ќе ве интересира

Азески дел од експертите во Сараево ќе споделува искуства за дигитализација на општеството

Азески дел од експертите во Сараево ќе споделува искуства за дигитализација на општеството

Кроациа осигурување Живот ви дава Можност за успешна кариера и заработка!!!

Кроациа осигурување Живот ви дава Можност за успешна кариера и заработка!!!

Освен по промената на името, по што е позната Македонија во последно време?

Освен по промената на името, по што е позната Македонија во последно време?

Започнува „Двеодолива Чоко Стоби Флипс“ наградна игра

Започнува „Двеодолива Чоко Стоби Флипс“ наградна игра

Citroën освои награда за најдобар штанд на саемот за автомобили во Женева

Citroën освои награда за најдобар штанд на саемот за автомобили во Женева

Сонот на Тео стана јаве

Сонот на Тео стана јаве

ИАБ МАКЕДОНИЈА oбјавува тендер за избор на официјален мерач на дигиталните медиуми

ИАБ МАКЕДОНИЈА oбјавува тендер за избор на официјален мерач на дигиталните медиуми

Фестивалот „Браќа Манаки“ добитник на меѓународната награда на ИМАГО за исклучителен придонес за филмската уметност

Фестивалот „Браќа Манаки“ добитник на меѓународната награда на ИМАГО за исклучителен придонес за филмската уметност

Со алтернативниот превоз до поголема безбедност во сообраќајот

Со алтернативниот превоз до поголема безбедност во сообраќајот