30 Ноември, 2020
0.0350

Компании членки на МАСИТ, наградени со почесната награда “Merit Winner Award” во рамки на глобалниот настан “WITSA Global ICT Excellence Awards”

Објавено во: Мои пари 20 Ноември, 2020

Вчера, во рамки на глобалниот настан “WITSA Global ICT Excellence  Awards”, компаниите членки на МАСИТ, Nextsense со решението “ Contact Tracing technology” и Elevate Global со решението “BAIT”, ја добија почесната награда “Merit Winner Award” во рамки на глобалниот настан “WITSA Global ICT Excellence Awards”, во организација на WITSA,  а во конкуренција со ИKТ компании од целиот свет. Настанот се одржуваше во Пенанг, Малезија.


Компанијата Некстсенсе беше номинирана со решението: StopKorona! & VirusRadar мобилна апликација, а компанијата Elevate Global со решението - алатка за автоматско предвидување на производство и потрошувачка во енергетската индустрија – BAIT.


„Оваа година, номинациите доставени до WITSA, го опфаќаат целото глобално членство на WITSA, од Нигерија до Бангладеш, од Аргентина до Велика Британија и пошироко. Годинешниот избор на награди се случува во многу уникатно време во историјата. И покрај минувањето низ глобална пандемија, воодушевени сме што ќе можеме да препознаеме некои од најдобрите решенија за ИКТ од владите, институциите, поединците и индустријата “, изјави генералниот секретар на WITSA, д-р Jim Poisant“.

„Во сите претходни 20 години откако се одржуваат WITSA Global ICT Excellence  Awards, немавме чест и привилегија, да добиеме и разгледаме, квалификувани, уникатни и извонредни решенија, какви што добивме оваа година“ – изјави претседателката на WITSA г-ѓа Yvonne Chiu.

МАСИТ како член на WITSA (Светската алијанса за информатички технологии и услуги) ги номинираше пријавените решенија од компаниите членки на МАСИТ до WITSA, a годинава беа објавени следниве категории за номинација: КОВИД-19 технички решенија за градови и локалитети, КОВИД-19 технички решенија за земји или региони, КОВИД-19 најдобри решенија во индустријата, награда за јавно – приватно партнерство, награда за дигитални иновации, решение за одржлив раст, иновативни решенија во здравството, награда за дигитални иновации, и награда за е-образование и учење.


Повикот за учество во изборот беше отворен за сите компании членки на МАСИТ, но и за ИКТ компаниите кои не се дел од МАСИТ, а право на учество имаат сите ИКТ компании кои ќе номинираат готови сопствени решенија, имплементирани кај крајни корисници во Република Македонија.

Светската алијанса за информатичка технологија и услуги (WITSA) е водечки признат меѓународен глас на глобалната ИКТ-индустрија, чии членови од над 80 земји и економии претставуваат повеќе од 90 проценти од светскиот IKT пазар.

Дополнително, во рамки на состанокот на Генералното собрание одржано на 17 ноември 2020 година, WITSA избра свои лидери за членови на Одборот на Директори за мандатот 2020-2022, вклучувајќи 23 директори од четири континенти, меѓу кои и претставникот на Управниот одбор на МАСИТ, Г-дин Зоран Лазаревски од компанијата АССЕКО СЕЕ.

Пр објава

Можеби ќе ве интересира

#EdgarsChristmas (Божиќот на Едгар): Посебна божиќна реклама за оваа невообичаена година

#EdgarsChristmas (Божиќот на Едгар): Посебна божиќна реклама за оваа невообичаена година

Удобно, топло, празнично – уживајте филмски пред малите екрани со кристално чиста слика на FAVORIT телевизорите

Удобно, топло, празнично – уживајте филмски пред малите екрани со кристално чиста слика на FAVORIT телевизорите

Huawei започна нова кампања за продолжување на гаранциите, ја продолжува услугата „од врата до врата” и Сервисниот центар останува отворен

Huawei започна нова кампања за продолжување на гаранциите, ја продолжува услугата „од врата до врата” и Сервисниот центар останува отворен

Онлајн промоција на романот „Боксерот од Ново маало“ од Владимир Плавевски

Онлајн промоција на романот „Боксерот од Ново маало“ од Владимир Плавевски

Cyber Monday: Намалување до -70% на парчињата на кои секогаш им се враќавте само на fashiongroup.com.mk!

Cyber Monday: Намалување до -70% на парчињата на кои секогаш им се враќавте само на fashiongroup.com.mk!

Меѓународен форум на креативно културно претприемништво во организација на Унијата на македонски професионални асоцијации во креативните индустрии УМПАКИ

Меѓународен форум на креативно културно претприемништво во организација на Унијата на македонски професионални асоцијации во креативните индустрии УМПАКИ

Горан Пандев е Маж на годината за 2020 година

Горан Пандев е Маж на годината за 2020 година

Радмила Костова-Мила: Со „Биди среќна ѕвездичка“ ги учам децата да бидат храбри и да се почитуваат

Радмила Костова-Мила: Со „Биди среќна ѕвездичка“ ги учам децата да бидат храбри и да се почитуваат

Најголемиот Black Friday e на Grouper.mk

Најголемиот Black Friday e на Grouper.mk