21 Февруари, 2020
0.0164

ММФ во двонеделна мисија во Македонија

Објавено во: Економија 21 Јануари, 2020

Меѓународниот монетарен фонд во следните две недели ќе прави дијагностичка мисија за управување со јавните финансии во земјава. Станува збор за проверка која ќе се спроведува прв пат во Македонија, а Владата очекува преку неа да се подобри менаџирањето на јавните инвестиции кои се важен катализатор за економски раст.

Мисијата започнува денеска, а министерката за финансии Нина Ангеловска вели дека преку оваа проценка очекува да се дојде до системски решенија.

„Од мисијата очекуваме експертите на ММФ да ги оценат досегашните процедури, алатки, носењето одлуки од страна на институциите и да дадат препораки за системско решение. Секако и идентификување и преземање на потребните активности од страна на институциите за подобрена реализација на капиталните инвестиции, напиша Ангеловска на фејсбук. 

Додава дека пред неколку месеци ја пуштиле новата алатката за транспарентност - со која јавноста ги следи капиталните инвестиции на секоја институција и прави притисок за подобра реализација.

Можеби ќе ве интересира

НАТО ќе донесе инвеститори во земјава ама ќе нема кој да работи

НАТО ќе донесе инвеститори во земјава ама ќе нема кој да работи

УТРИНСКИ ФОКУС: Како ТТК банка направи профит од 1,8 милиони евра

УТРИНСКИ ФОКУС: Како ТТК банка направи профит од 1,8 милиони евра

Објавен јавниот повик за јавно-приватно партнерство за Чебрен: Приватникот ќе обезбеди 570 милиони евра

Објавен јавниот повик за јавно-приватно партнерство за Чебрен: Приватникот ќе обезбеди 570 милиони евра

БЕГСТВО ОД БРИТАНИЈА: Брегзит ги пресели компаниите во оваа земја

БЕГСТВО ОД БРИТАНИЈА: Брегзит ги пресели компаниите во оваа земја

Одлична 2018 година за ТТК Банка-направи профит од 1,8 милиони евра

Одлична 2018 година за ТТК Банка-направи профит од 1,8 милиони евра

ТТК банка покажа како се заработува во силна конкуренција

ТТК банка покажа како се заработува во силна конкуренција

Владата му одобри пренос на концесија од мала хидроцентрала на Феро Инвест

Владата му одобри пренос на концесија од мала хидроцентрала на Феро Инвест

РАБОТА ВО ТУРИЗМОТ: Илјада сезонци ќе бидат потребни во Охрид и Струга

РАБОТА ВО ТУРИЗМОТ: Илјада сезонци ќе бидат потребни во Охрид и Струга

ДЕВЕДЕСЕТ И ОСУМ ГОДИНИ: Стопанска комора на Македонија доделени награди и признанија

ДЕВЕДЕСЕТ И ОСУМ ГОДИНИ: Стопанска комора на Македонија доделени награди и признанија