26 Септември, 2021
0.0198

НБРМ: Просечната каматна стапка на вкупните кредити во јуни се намали на 4,54 oтсто

Објавено во: Економија 30 Јули, 2021

Продолжува трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити и таа се сведе на ниво од 4,54 oтсто, соопштија од Народна банка. 

Просечната каматна стапка на вкупните депозити изнесува 0,84 отсто. 

Во јуни, просечната каматна стапка на новоодобрените2 кредити изнесува 4,03 отсто и оствари раст на месечно и годишно ниво, од 0,19 п.п. и 0,09 п.п., соодветно. Просечната каматна стапка на новопримените депозити изнесува 0,53 отсто и забележа месечен и годишен пад од 0,14 п.п. и 0,11 п.п., соодветно.

Во јуни, просечната каматна стапка на вкупните кредити одобрени на корпоративниот сектор е намалена за 0,03 п.п. на месечна основа и изнесува 3,65%. Надолната промена се должи на намалувањето кај сите компоненти: каматните стапки на денарските кредити без и со валутна клаузула (за 0,05 п.п. и 0,02 п.п., соодветно) и каматните стапки на кредитите во странска валута (за 0,01 п.п.). Во споредба со јуни минатата година, оваа каматна стапка бележи пад од 0,28 п.п.

Најновото соопштение за позначајните движења кај каматните стапки на банките и штедилниците е достапно на:

https://www.nbrm.mk/content/statistika/Soopstenija/%D0%9AS/2021/Soopstenie_za_pecat_kamatni_stapki_2021_juni_mk.pdf

Можеби ќе ве интересира

Финците најмногу, а Бугарите и Хрватите најмалку работеле од дома

Финците најмногу, а Бугарите и Хрватите најмалку работеле од дома

Над 5 милијарди евра губи Западен Балкан од заминувањето на младите

Над 5 милијарди евра губи Западен Балкан од заминувањето на младите

За колку долари се тргува биткоинот?

За колку долари се тргува биткоинот?

Осигурителни компании исплатија 1,9 милиони евра за штети од град и мраз, 72 отсто од вредноста на сите земјоделски штети

Осигурителни компании исплатија 1,9 милиони евра за штети од град и мраз, 72 отсто од вредноста на сите земјоделски штети

Ќе остане ли во мрак Град Скопје? Шилегов има милионски договор за набавка на струја од „У Повер“!

Ќе остане ли во мрак Град Скопје? Шилегов има милионски договор за набавка на струја од „У Повер“!

КАКО МАЛАТА ОСТРОВСКА ЗЕМЈА СТАНА ДИГИТАЛЕН РАЈ: Амазон таму вложува милијарди, а ова е планот

КАКО МАЛАТА ОСТРОВСКА ЗЕМЈА СТАНА ДИГИТАЛЕН РАЈ: Амазон таму вложува милијарди, а ова е планот

Нов струен удар за компаниите? Снабдувачите откажуваат договори, цените на берзи надминаа 100 евра за мегавтачас!

Нов струен удар за компаниите? Снабдувачите откажуваат договори, цените на берзи надминаа 100 евра за мегавтачас!

КРАТЕЊЕ НА СМЕНИ, РАБОТНИЦИ НА ОДМОР, ПРЕКИН НА РАБОТА: Најголемите македонски извозници на удар на кризата со микрочипови

КРАТЕЊЕ НА СМЕНИ, РАБОТНИЦИ НА ОДМОР, ПРЕКИН НА РАБОТА: Најголемите македонски извозници на удар на кризата со микрочипови

Порасна вредноста на биткоинот

Порасна вредноста на биткоинот