27 Мај, 2022
0.0323

Редовна употреба на пробиотици за здрав метаболизам и јак имунитет

Објавено во: Мои пари 19 Јануари, 2022

Веројатно сте свесни за тоа што се пробиотиците и каде може да се најдат. Дали знаевте колку се критични за вашето целокупно здравје и благосостојба? Пробиотиците се повеќе од само последниот здравствен тренд, тие се добри бактерии кои му се потребни на вашиот организам. Погледнете го зборот пробиотик: „про“ означува „за“ и „биотички“ значи „живот“. Пробиотиците се дефинирани како „живи микроорганизми кои кога се администрираат во соодветни количини даваат здравствена корист на домаќинот. Пробиотиците се користат за лекување на широк спектар на болести, заболувања и состојби кои влијаат врз луѓето и животните. Иако најчесто се смета дека помагаат само на дигестивниот тракт каде и живеат, пробиотиците всушност имаат многу поширок ефект. Редовната долгорочна администрација на пробиотиците позитивно влијае врз целиот организам. Се знае дека диетата, стресот и антибиотиците ја уништуваат цревната микрофлора, па затоа се препорачуваат пробиотиците. 80% од вашиот имунолошкиот систем потекнува од цревната микрофлора. Пробиотиците го појачуваат нашиот имунолошки систем и можат да ги стимулираат одбранбените одговори што ни се потребни за борба против патогени во цревата. Дополнително, тие се борат и против инфекции на  уринарниот систем. Многу видови на бактерии се класифицирани како пробиотици. Сите имаат различен бенефит, но повеќето доаѓаат од три групи. Лактобацилус, Срептококус и Бифидобактериум. Може да се каже дека Лактобацилус е најчест пробиотик. Тоа е оној што ќе го најдете во јогуртот и друга ферментирана храна.

Различни видови можат да помогнат при дијареја и може да им помогнат на луѓето кои се интолерантни на лактоза. Бифидобактериум може да се најде во некои млечни производи. Тој помага да се олеснат симптомите на синдром на иритабилно црево (IBS) и некои други состојби. Saccharomyces boulardii е квасна габа што се наоѓа во пробиотиците. Помага во борбата против дијареа и други дигестивни проблеми. Сеуште се истражува за тоа кои пробиотици се најдобри за одредени здравствени проблеми. Некои од здравствените сосстојби за кои се користат се: Синдром на иритабилни црева, Воспалителна болест на цревата (IBD), инфективна дијареа (предизвикана од вируси, бактерии или паразити), дијареа предизвикана од антибиотици, егзема, уринарни и вагинални инфекции, алергии. Пробиотиците можат да помогнат да го зголемат имунолошкиот систем и да го инхибираат растот на штетните цревни бактерии. Исто така, покажано е дека некои пробиотици го стимулираат производството на природни антитела во телото. Тие исто така можат да ги засилат имуните клетки како клетките кои произведуваат IgA и Т лимфоцитите.

Подолгото администрирање на пробиотици се поврзува со намалување на траењето на респираторните инфекции. Друга студија, вклучувајќи над 570 деца, покажа дека земањето на Lactobacillus GG ја намалува фреквенцијата на респираторните инфекции за 17%.

Д-р Азиз Бајрами – спец.инфектолог

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

11 нови македонски чинари во дворот на училиштето Коменски

11 нови македонски чинари во дворот на училиштето Коменски

ИУТЕКРЕДИТ ЈА КУПИ МОЛДАВСКАТА ЕНЕРГОБАНК И ГО ЗГОЛЕМИ КАПИТАЛОТ И БРОЈОТ НА КЛИЕНТИ - резултати за првиот квартал од годинава

ИУТЕКРЕДИТ ЈА КУПИ МОЛДАВСКАТА ЕНЕРГОБАНК И ГО ЗГОЛЕМИ КАПИТАЛОТ И БРОЈОТ НА КЛИЕНТИ - резултати за првиот квартал од годинава

По 11 успешни детски театарски претстави Скопје Сити Мол и Синеплекс најавуваат продолжување на Мој театар – Сити театар наесен

По 11 успешни детски театарски претстави Скопје Сити Мол и Синеплекс најавуваат продолжување на Мој театар – Сити театар наесен

НЛБ Банка доби национална награда за општествена одговорност и признание за најинвентивна практика за проектот „НЛБ Рамка за помош“

НЛБ Банка доби национална награда за општествена одговорност и признание за најинвентивна практика за проектот „НЛБ Рамка за помош“

Кузмановиќ: Vivo смартфоните во Македонија ќе донесат квалитет и долгорочна поддршка на корисниците

Кузмановиќ: Vivo смартфоните во Македонија ќе донесат квалитет и долгорочна поддршка на корисниците

ГОЛЕМ ИНТЕРЕС ЗА МЛАДИНСКИОТ ПРЕДИЗВИК – ГЕНЕРАЦИЈА БЕЗ ГРАНИЦИ, ПРИЈАВЕТЕ СЕ!

ГОЛЕМ ИНТЕРЕС ЗА МЛАДИНСКИОТ ПРЕДИЗВИК – ГЕНЕРАЦИЈА БЕЗ ГРАНИЦИ, ПРИЈАВЕТЕ СЕ!

Караванот на Халкбанк „Приказни од моето маало“ го посети Штип

Караванот на Халкбанк „Приказни од моето маало“ го посети Штип

A1 Македонија повторно со најбрза мобилна мрежа на територијата на целата држава

A1 Македонија повторно со најбрза мобилна мрежа на територијата на целата држава

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ: КОНЦЕРТОТ НА ДАЈТЕ МУЗИКА СЕ ПРЕЗАКАЖУВА ЗА 18-ТИ ЈУНИ!

ВАЖНО СООПШТЕНИЕ: КОНЦЕРТОТ НА ДАЈТЕ МУЗИКА СЕ ПРЕЗАКАЖУВА ЗА 18-ТИ ЈУНИ!