25 Март, 2018
0.0573

Што ја скрати добивката на Пекабеско при солиден раст на продажбата?

Објавено во: Економија 13 Ноември, 2017

Компанијата за продажба на месни производи Пекабеско третиот квартал од годинава најмногу го одбележи со солидниот раст на оперативните приходи, што се должи на раст на продажбата како на домашниот, така и на странскиот пазар споредено со истиот период лани од 48 милиони евра на дури 53,4 милиони евра. Сепак, и со големиот раст на приходите Пекабеско третото тромесечје заклучно со 30 септември го завршува со пад на вкупната добивка која е намалена ако се спореди со состојбата лани.

Главна причина за послабата профитабилност на Пекабеско е растот на набавната вредност на трговските стоки од 32,5 милиони евра кои се потрошени лани на 36,3 милиони евра во третиот квартал година. Раст има и кај трошоците за суровини и други материјали со вкупно потрошени 10,2 милиони евра. 

За вработените во третиот квартал годинава Пекабеско издвоил за нијанса повеќе пари или вкупно 2,6 милиони евра. Вкупните оперативни расходи на Пекабеско достигнале 52,2 милиони евра.

Токму поради зголемените трошоци Пекабеско работи во третиот квартал од годинава исто така со позитива, но со послаба профитна маржа. Ако лани пресметаната оданочена добивка на крајот на третиот квартал изнесувала 1,7 милиони евра годинава за истиот период вкупната оданочена добивка е намалена на 1,1 милиони евра.

Пекабеско одлучи добивката која ја оствари во текот на 2016 година, а која беше највисока според нив во досегашното постоење на компанијата, да не ја распределува како дивиденда и ја распореди во резерви за инвестиции. И во 2015 година Пекабеско не делеше дивиденди.

Автор: Христијан Станоевиќ

Можеби ќе ве интересира

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?