26 Ноември, 2020
0.0197

Празниците и африканската чума го поскапуваат свинското месо

Објавено во: Економија 14 Јануари, 2020

Свинската чума не го остава на мир соседството на земјава, поради што и кај нас се зголемува будноста за следење на оваа зараза. Кај Пирот, во Србија, вчера се отвори уште едно жариште, а пред една недела бoлеста беше потврдена и во уште четири реони на Бугарија. 

Според директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов, и оценките на ФАО потврдиле дека е можно поскапување на храната, особено на свинското месо, поради болeста свинска чума.

Според земјоделците, свинското поскапува и заради свинската чума, но како фактори сигурно можат да се сметаат и празниците, за кои вообичаено повеќе се купува свинско место, што ја крева цената.

„Во соседстството има свинска чума, поради што се уништуваат фармите, и тоа е една од причините што посакпува свинското. Друга причина беа празниците, што ја зголеми побарувачката, а тоа ја зголемува и цената. А, една од причините е лакомоста на нашите трговци. Во земјава се уништија свињарските фарми“, вели за Фактор Вељо Тантаров, претседател на Сојузот на земјоделците на Македонија.

Инаку, Атанасов и денеска нагласи дека во земјава нема африканска свинска чyма. Сепак, веќе донесените мерки и зaбрани, остануваат во сила. Според него, опасноста не е помината, а ќе трае повеќе години. Фармерите и натаму треба да ги спроведуваат биосигурносните мерки, а граѓаните кои патуваат надвор не треба да носат во куферите храна од животинско потекло, посебно не производи од свинско месо.

„Внимателност мора да има. Зaбраните и мерките што ги имплементиравме остануваат. И натаму е зaбрането да се чуваат cвињи на отворено и да се хранат со помии“, нагласува Атанасов.

Она што е лошо кај болеста е што за неа нема ниту вакцина, ниту терапија, па затоа уништувањето на свињарските фарми каде што ќе се појави е единствената можна мерка. 

Земјава во втората половина од 2020 година ќе побара Светската организација за здравствена зaштита на животните да и додели статус на слободна од бoлеста, а веќе од 1 јануари 2021 година се очекува да почнеме со извоз на свежо свинско месо и живи свињи.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Илон Маск стана втор најбогат човек во светот

Илон Маск стана втор најбогат човек во светот

Генерали Инвестментс советува: Да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари

Генерали Инвестментс советува: Да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари

Која фирма за градежни материјали го зголеми профитот за 80 отсто во „корона криза“?

Која фирма за градежни материјали го зголеми профитот за 80 отсто во „корона криза“?

Помали трошоци за регистрација, ама увозот на половни автомобили годинава е преполовен

Помали трошоци за регистрација, ама увозот на половни автомобили годинава е преполовен

„Рекордна“ јавна набавка на „Македонија пат“: Ќе треба да истури 60.000 тони индустриска сол за две години

„Рекордна“ јавна набавка на „Македонија пат“: Ќе треба да истури 60.000 тони индустриска сол за две години

Турска компанија ќе ја гасифицира Македонија за 300 милиони евра

Турска компанија ќе ја гасифицира Македонија за 300 милиони евра

Утврден Предлог-закон за регистрација на возила со странски регистерски таблици

Утврден Предлог-закон за регистрација на возила со странски регистерски таблици

Доделени 120,6 милиони денари за капитални проекти во општините

Доделени 120,6 милиони денари за капитални проекти во општините

БЕКТЕШИ СО ДЕТАЛИ: Возилата со странски регистарски таблички ќе може да се регистрираат со 50 отсто намалени давачки

БЕКТЕШИ СО ДЕТАЛИ: Возилата со странски регистарски таблички ќе може да се регистрираат со 50 отсто намалени давачки