23 Јануари, 2020
0.0192

Празниците и африканската чума го поскапуваат свинското месо

Објавено во: Економија 14 Јануари, 2020

Свинската чума не го остава на мир соседството на земјава, поради што и кај нас се зголемува будноста за следење на оваа зараза. Кај Пирот, во Србија, вчера се отвори уште едно жариште, а пред една недела бoлеста беше потврдена и во уште четири реони на Бугарија. 

Според директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов, и оценките на ФАО потврдиле дека е можно поскапување на храната, особено на свинското месо, поради болeста свинска чума.

Според земјоделците, свинското поскапува и заради свинската чума, но како фактори сигурно можат да се сметаат и празниците, за кои вообичаено повеќе се купува свинско место, што ја крева цената.

„Во соседстството има свинска чума, поради што се уништуваат фармите, и тоа е една од причините што посакпува свинското. Друга причина беа празниците, што ја зголеми побарувачката, а тоа ја зголемува и цената. А, една од причините е лакомоста на нашите трговци. Во земјава се уништија свињарските фарми“, вели за Фактор Вељо Тантаров, претседател на Сојузот на земјоделците на Македонија.

Инаку, Атанасов и денеска нагласи дека во земјава нема африканска свинска чyма. Сепак, веќе донесените мерки и зaбрани, остануваат во сила. Според него, опасноста не е помината, а ќе трае повеќе години. Фармерите и натаму треба да ги спроведуваат биосигурносните мерки, а граѓаните кои патуваат надвор не треба да носат во куферите храна од животинско потекло, посебно не производи од свинско месо.

„Внимателност мора да има. Зaбраните и мерките што ги имплементиравме остануваат. И натаму е зaбрането да се чуваат cвињи на отворено и да се хранат со помии“, нагласува Атанасов.

Она што е лошо кај болеста е што за неа нема ниту вакцина, ниту терапија, па затоа уништувањето на свињарските фарми каде што ќе се појави е единствената можна мерка. 

Земјава во втората половина од 2020 година ќе побара Светската организација за здравствена зaштита на животните да и додели статус на слободна од бoлеста, а веќе од 1 јануари 2021 година се очекува да почнеме со извоз на свежо свинско месо и живи свињи.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Златото симнато од тронот

Златото симнато од тронот

Македонските плати најниски во регионот

Македонските плати најниски во регионот

Стопанската комора доби Сертификат од Светската царинска организација

Стопанската комора доби Сертификат од Светската царинска организација

Ексклузивни репортажи од Давос за Фактор: Работен појадок на Фајненшл тајмс за земјите на ЦИЕ

Ексклузивни репортажи од Давос за Фактор: Работен појадок на Фајненшл тајмс за земјите на ЦИЕ

МЕПСО ја почна модернизацијата на најзначајната трафостаница за снабдување на Скопје

МЕПСО ја почна модернизацијата на најзначајната трафостаница за снабдување на Скопје

Димитриеска-Кочоска: Немам пристап до софтверот за работа со фирми

Димитриеска-Кочоска: Немам пристап до софтверот за работа со фирми

Пивара Скопје доби нова А-интегрирана еколошка дозвола

Пивара Скопје доби нова А-интегрирана еколошка дозвола

„Катар ервејс“ ја затвора канцеларијата во центарот на Скопје

„Катар ервејс“ ја затвора канцеларијата во центарот на Скопје

Марина Узунов нов портпарол на Регулаторна

Марина Узунов нов портпарол на Регулаторна