05 Февруари, 2023
0.0193

Во што вложи „Жикол“? Добивката е 2,5 денари за акција!

Објавено во: Економија 25 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

„Жикол“ е еден од најдобрите градежни брендови во Македонија и тука нема дилема. Но како му оди во сферата на инвестициите во капитал? Па, за сега и не толку добро! Но и добивка од 2,5 денари за акција е подобра од загуба

Здравствената установа „Цар Самоил“ Бања Банско од истоименото струмичко село објави дека лани завршила со добивка од 3.800 евра што е неспоредливо подобар резултат од претходната година во која оваа позната македонско бања заврши со загуба од околу 117.000 евра.

Најголем акционер во таа здравствена компанија е познатата македонска градежна компанија „Жикол“ од Струмица. Годинава „Жикол“ за неговото вложување во бањата го следува добивка од 2,5 денари за секоја акција. „Жикол“ поседува 75,5 отсто од акциите со право на глас во „Цар Самоил“. Тоа значи дека го следуваат 2.850 евра доколку одлучи да ги повлече во форма на дивиденда (а и тоа само доколку не е потребно со тие пари да се покрие загубата на компанијата од пост-ковид годината).

Лани „Цар Самоил“ остварил 697.000 евра приходи и тоа е за 237.000 евра подобар финансиски резултат од пост-ковид 2021 година. Токму во таа година тогашниот прв човек на „Жикол“ и негов основач Живко Пандев одлучи да вложи во „Цар Самоил“ и да купи 75,5 отсто од акциите со право на глас. За жал, овој познат и успешен македонски претприемач и градежник почина на почетокот на март годинава, а неговиот бизнис го наследија членовите на неговото семејство.

„Жикол“ е домашна градежна семејна компанија која опстојува успешно на домашниот пазар подолго од 30 години.

Според јавни достапни и официјални информации „Жикол“ е компанијата што има добиено најголем број тендери од органи на државната управа и од локални самоуправи и државни фирми. Нивниот број од 2011 година до сега е 300, а најголемиот тендер оваа компанија го доби лани во август од Град Скопје и тоа беше проект за изградба на раскрсници меѓу повеќе скопски булевари. Тендерот беше вреден 18,5 милиони евра. 

Р.Ф.

фото zikol.com.mk

Можеби ќе ве интересира

КАКО ИМ УСПЕА ДА УКРАДАТ 1,7 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ВО КРИПТОВАЛУТИ: Лидери се, во светот им нема рамен

КАКО ИМ УСПЕА ДА УКРАДАТ 1,7 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ВО КРИПТОВАЛУТИ: Лидери се, во светот им нема рамен

ШВАЈЦАРСКИОТ ГИГАНТ ГИ КРЕВА ЦЕНИТЕ: Слатките задоволства поскапо ќе ги купуваме

ШВАЈЦАРСКИОТ ГИГАНТ ГИ КРЕВА ЦЕНИТЕ: Слатките задоволства поскапо ќе ги купуваме

НЕДЕЛЕН БУЏЕТ ЗА ХРАНА ОД 1 МИЛИОН ДОЛАРИ, на најголемиот крузер на светот се прават повеќе од 30.000 оброци дневно

НЕДЕЛЕН БУЏЕТ ЗА ХРАНА ОД 1 МИЛИОН ДОЛАРИ, на најголемиот крузер на светот се прават повеќе од 30.000 оброци дневно

СТОПАНСКАТА КОМОРА Е ГОРДА НА ГОЦЕ КАМЧЕВ, РЕГИОНАЛНИОТ БИЗНИС ЛИДЕР

СТОПАНСКАТА КОМОРА Е ГОРДА НА ГОЦЕ КАМЧЕВ, РЕГИОНАЛНИОТ БИЗНИС ЛИДЕР

СТРАНСКИТЕ КОМПАНИИ СЕ ПРИВЛЕЧЕНИ ОД КИНЕСКИОТ ПАЗАР - Кина на ново ниво во искористувањето на странските инвестиции

СТРАНСКИТЕ КОМПАНИИ СЕ ПРИВЛЕЧЕНИ ОД КИНЕСКИОТ ПАЗАР - Кина на ново ниво во искористувањето на странските инвестиции

Почина Гоце Камчев, основач и претседател на „КАМ маркет“

Почина Гоце Камчев, основач и претседател на „КАМ маркет“

По Србија, уште една балканска земја откри наоѓалишта на злато

По Србија, уште една балканска земја откри наоѓалишта на злато

„Макпетрол“: пазарот со гас е одамна либерализиран, сегашните тендери се фарса

„Макпетрол“: пазарот со гас е одамна либерализиран, сегашните тендери се фарса

БЕСИМИ НЕ СЕ ОТКАЖУВА ОД ПОВИСОКА ПЛАТА ЗА СВОИТЕ ВРАБОТЕНИ - еве каде ќе го бара „чарето“

БЕСИМИ НЕ СЕ ОТКАЖУВА ОД ПОВИСОКА ПЛАТА ЗА СВОИТЕ ВРАБОТЕНИ - еве каде ќе го бара „чарето“