21 Септември, 2017
0.0541

(ГАЛЕРИЈА) Заедничка работна средба на бизнис секторот со премиерот и претставници на економските ресори во Владата

Објавено во: Економија, Галерија 05 Јули, 2017

Заедничка работна средба на бизнис секторот со претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, и претставниците на економските ресори во Владата денеска се одржа во просториите на Стопанската комора на Македонија.

На работната средба учествуваа: проф. д-р Кочо Анѓушев, заменик на претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори; проф. д-р Драган Тевдовски, министер за финансии; м-р Крешник Бектеши, министер за економија; м-р Горан Сугарески, министер за транспорт и врски; Љупчо Николовски, министер за земјоделство, шумарство и водостопанство и Садула Дураки, министер за животна средина и просторно планирање.

Изготвување долгорочна стратегија за постигнување стапка на економски раст меѓу пет и седум отсто во наредните 10 години, воспоставување договор меѓу јавниот и приватниот сектор за регулирање на односите со Владата и другите државни органи, консултирање на бизнис заедницата при донесување именување на правната регулатива, владеење на правото, загарантирана приватна сопственост, поголем пристап до финансирање на компаниите и подобрување на ликвидноста, лојална конкуренција, унапредување на системот за образование и продуктивноста на работната сила, се само дел од предлозите што ги изнесе денеска Стопанската комора на Македонија пред Економскиот владин тим предводен од премиерот Зоран Заев.

Премиерот Заев, пак, побара силна поддршка и соработка од бизнис секторот за заедничко креирање на политиките.

– Имаме амбициозни и добро мотивирани министри, економските ресори во Владата функционираат беспрекорно, голема е желбата да бидеме сервис на бизнисот и на граѓаните, истакна Заев.


На работната средба во Комората, компаниите побараа што поскоро спроведување попис на населението, а со тоа, како што рекоа, и попис на сите економски релевантни показатели како единствена појдовна основа за планирање, проектирање и преземање конкретни реформски чекори во економијата.


Можеби ќе ве интересира

РУСИТЕ ГО МЕНУВААТ ПЛАНОТ: Од каде милиони за Турски тек?

РУСИТЕ ГО МЕНУВААТ ПЛАНОТ: Од каде милиони за Турски тек?

Стопанска банка Битола: И со Макпетрол и со Балкан Петролеум соработуваме согласно позитивните законски прописи

Стопанска банка Битола: И со Макпетрол и со Балкан Петролеум соработуваме согласно позитивните законски прописи

Падна историска одлука: САД повлекуваат милијарди

Падна историска одлука: САД повлекуваат милијарди

Како да го транфсормирате бизнисот во екот на новата технолошка револуција?

Како да го транфсормирате бизнисот во екот на новата технолошка револуција?

Колку заработуваат трите најголеми приватни универзитети во Македонија?

Колку заработуваат трите најголеми приватни универзитети во Македонија?

Кои се највисоки државни органи што контролираат криминал со нафтени деривати?

Кои се највисоки државни органи што контролираат криминал со нафтени деривати?

Никој не купи акции од Агромеханика АД Скопје

Никој не купи акции од Агромеханика АД Скопје

Еврото ја добива битката, „швајцарецот“ на колена

Еврото ја добива битката, „швајцарецот“ на колена

ВЛАДАТА ЌЕ СЕ ОПАРИ: На 26 септември ќе добие 7 милиони евра дивиденда од Телеком

ВЛАДАТА ЌЕ СЕ ОПАРИ: На 26 септември ќе добие 7 милиони евра дивиденда од Телеком