20 Ноември, 2019
0.0203

Актуелните проекти на Делегацијата на германското стопанство во Северна Македонија тема на разговор меѓу Азески и Мартенс

Објавено во: Мои пари 23 Мај, 2019

Директорот на Делегацијата на германското стопанство во Северна Македонија, Патрик Мартенс, се сретна со претседателот на Стопанска комора на Северна Македонија, Бранко Азески.  

На оваа средба се говореше за , како и на Стопанската комора на Северна Македонија, а воедно и за можностите за идна соработка на билатерални проекти поврзани со обновливи извори на енергија и заштита на животна средина. 

Посебен акцент се стави на темата дуално стручно образование. 

Делегацијата на германското стопанство во Северна Македонија во 2017 започна со проектот за дуално стручно образование кој го работи според германскиот модел и кој е досега прифатен од 4 компании, а од септември 2019 на истиот ќе се приклучат уште 6 компании, како странски така и македонски. 

Делегацијата на германското стопанство со задоволство ги поканува и останатите македонски компании да се приклучат кон овој модел. Мартенс и Азески беа едногласни дека дуалното стручно образование е од особена важност за македонското стопанство и во иднина се планира уште поинтензивна соработка помеѓу коморите.

Можеби ќе ве интересира

Ги запознаваме ретките болести: 29 дена во февруари со 29 ретки дијагнози

Ги запознаваме ретките болести: 29 дена во февруари со 29 ретки дијагнози

Предновогодишно дружење на вработените од Пивара Скопје со децата во СОС Детско Село

Предновогодишно дружење на вработените од Пивара Скопје со децата во СОС Детско Село

По најубавите есенски рути низ Македонија со Lexus UX

По најубавите есенски рути низ Македонија со Lexus UX

АмЧам ја отвори Глобалната недела на претприемништво

АмЧам ја отвори Глобалната недела на претприемништво

КИФ и Самитот Македонија2025 - Можности за заедничка соработка

КИФ и Самитот Македонија2025 - Можности за заедничка соработка

Истражување на Асоцијацијата на финансиски друштва: Најмногу кредити се бараат за поправки

Истражување на Асоцијацијата на финансиски друштва: Најмногу кредити се бараат за поправки

Галиите од Вардар ќе заминат кога ќе се заплени имотот на ВМРО ДПМНЕ

Галиите од Вардар ќе заминат кога ќе се заплени имотот на ВМРО ДПМНЕ

Вишеградската група и ние

Вишеградската група и ние

Отворен ден во ПроКредит банка

Отворен ден во ПроКредит банка