20 Јануари, 2021
0.0239

Бесими: Добро е што има многу амандмани на предложениот буџет

Објавено во: Финансии 01 Декември, 2020

Во Собранието денеска продолжува амандманската расправа за Буџетот за 2021 година. Министерот за финансии Фатмир Бесими вели дека добиле многу предлози и идеи и од пратениците од опозицијата, но и од владеачкото мнозинство. На предлог - текстот се поднесени вкупно 528 амандмани, најголемиот дел од ВМРО-ДПМНЕ - 390 и останатите од Алијанса на Албанците и Алтернатива. 
„Сметам дека тоа е добро, бидејќи преку демократска дебата, преку борба на идеи произлегуваат најдобрите решенија за сите нас како граѓани. Ние и очекувавме голем интерес за буџетот за 2021 година, бидејќи за првпат нудиме еден поразличен концепт, подолгорочен и стратегиски и покрај тоа што се соочуваме со криза којa нoси голема неизвесност. Мора да размислуваме СМАРТ - за да делуваме СМАРТ, вели Бесими.
Додава дека буџетот за 2021 година е посатвен на три многу силни платформи - стратегијата за економско заздравување и забрзан раст, политиките за консолидација на буџетскиот дефицит и планот за јавни инвестиции 2021-2025

Стратегијата за попаметен раст се базира на четири столба - заздравување од Ковид-19, одржлив и инклузивен економски раст како и чиста животна средина, зголемување на конкурентноста и дигитализација како и вложување во човечки капитал и еднаква застапеност.


Можеби ќе ве интересира

Извинете, ама треба да имате и „ментална подготовка“ за да купите биткоин

Извинете, ама треба да имате и „ментална подготовка“ за да купите биткоин

Шпаркасе ќе им плати на акционерите во Охридска банка по 5.577 денари за акција: НО ја одобри спогодбата

Шпаркасе ќе им плати на акционерите во Охридска банка по 5.577 денари за акција: НО ја одобри спогодбата

Генерали Инвестментс ја зајакна позицијата на пазарот: Заврши спојувањето на Илирика Фунд Менаџмент

Генерали Инвестментс ја зајакна позицијата на пазарот: Заврши спојувањето на Илирика Фунд Менаџмент

По објавата за преземање: Берза го стави Скопски пазар на листа на набљудување

По објавата за преземање: Берза го стави Скопски пазар на листа на набљудување

УНИБанка ќе исплати полугодишна камата за перпетуалните обврзници

УНИБанка ќе исплати полугодишна камата за перпетуалните обврзници

Лагард: Жалам, биткоинот нема да стане валута, а поттикнува криминални бизниси

Лагард: Жалам, биткоинот нема да стане валута, а поттикнува криминални бизниси

6.500 ДЕНАРИ ПО АКЦИЈА: Современ дом и ЗСФ на Фатмир Етеми доставиле понуда за целосно преземање на Скопски пазар

6.500 ДЕНАРИ ПО АКЦИЈА: Современ дом и ЗСФ на Фатмир Етеми доставиле понуда за целосно преземање на Скопски пазар

Зошто расте цената на акцијата на „Комерцијална банка“?

Зошто расте цената на акцијата на „Комерцијална банка“?

СН осигурителен брокер го зголеми капиталот со нова емисија акции

СН осигурителен брокер го зголеми капиталот со нова емисија акции