07 Март, 2021
0.0265

Блумберг: Вакцините против Ковид-19 досега пристигнати во 56 земји, меѓу нив Гвинеја, Панама и Коста Рика

Објавено во: Свет 25 Јануари, 2021

Досега, повеќе од 65 милиони луѓе во 56 земји се вакцинирани во светот, според податоците собрани од американскиот Блумберг во најновата листа која е апдејтувана денеска.

Најновата стапка на вакцинација во светот е 3,38 милиони дози на ден, што значи дека процесот се забрзува, бидејќи вчера стапката беше 3,21 милиони дози. Македонија, БИХ и Косово не се на листата.

Од друга страна, Србија е лидер во нашиот регион и се повеќе се искачува на европската и светската ранг-листа. Според податоците на Блумберг утрово, Србија е десетта во светот и петта во Европа според бројот на вакцинирани, пропорционално на вкупното население.

Најмалку пристигнати дози, односно вакцинирани граѓани има Гвинеја (55 до 30 декември), а претпоследна е Албанија со 572 дози до 23 јануари. Од регионот ги има уште Бугарија со 26.119 дози, односно со 0,38 вакцинирани на 100 граѓани, Словенија со 48.717 (2,36 вакцинирани на 100), Хрватска со 64.951 (1,60), Грција 157.388 (1.47)

Србија има убедливо најдобар индекс. Таму до 24 јануари се пристигнати 217.848 дози и е на 21 место во светот. По број на вакцинирани граѓани на 100 жители е на 10 место со импресивен коефициент од 3,13. Од регионот најголем број на дози имаат Турција на 10 позиција со 1.244.668 дози и Романија на 17.место со 446.285 дози.

Прв е САД со 22.396.673 дози, а најголема стапка има Израел со вакцина за 39,94 на 100 граѓани.

Последните 15 земји од листата на Блумберг со пристигнати вакцини:


Можеби ќе ве интересира

ШТО И СЕ СЛУЧИ НА СЛОВАЧКА - болните мораат да ги носат во Полска и Германија, стапката на смртност е највисока во светот

ШТО И СЕ СЛУЧИ НА СЛОВАЧКА - болните мораат да ги носат во Полска и Германија, стапката на смртност е највисока во светот

РЕЗУЛТАТИТЕ СЕ ОХРАБРУВАЧКИ: Компанијата Мерк работи на орален лек против ковид 19

РЕЗУЛТАТИТЕ СЕ ОХРАБРУВАЧКИ: Компанијата Мерк работи на орален лек против ковид 19

Холандски весници: Руски и кинески хакери ја нападнаа Европската агенција за лекови

Холандски весници: Руски и кинески хакери ја нападнаа Европската агенција за лекови

ИМАТЕ ЛИ 500 ДОЛАРИ - повелете да си купите вакцина на црниот пазар

ИМАТЕ ЛИ 500 ДОЛАРИ - повелете да си купите вакцина на црниот пазар

ЈА ДОНЕСОВ ФОТОГРАФИЈАТА БИДЕЈЌИ СУМ ГОРД НА НЕГО - аргентински градоначалник се вакцинираше со слика на Путин

ЈА ДОНЕСОВ ФОТОГРАФИЈАТА БИДЕЈЌИ СУМ ГОРД НА НЕГО - аргентински градоначалник се вакцинираше со слика на Путин

РАДИОАКТИВНА ПРАШИНА СТИГНА ВО ЕВРОПА - 60 години по тестот на атомската бомба дојде како бумеранг

РАДИОАКТИВНА ПРАШИНА СТИГНА ВО ЕВРОПА - 60 години по тестот на атомската бомба дојде како бумеранг

НЕ Е ТОЧНО ДЕКА НАЈЛОШОТО ПОМИНА - СЗО вели дека уште не е време за опуштање

НЕ Е ТОЧНО ДЕКА НАЈЛОШОТО ПОМИНА - СЗО вели дека уште не е време за опуштање

КОНЦЕРТ ЗА ВАКЦИНИРАНИТЕ - како Израел слави што ја добива битката против ковид 19

КОНЦЕРТ ЗА ВАКЦИНИРАНИТЕ - како Израел слави што ја добива битката против ковид 19

Дури кон средината на март СЗО ќе објави податоци за потеклото на коронавирусот

Дури кон средината на март СЗО ќе објави податоци за потеклото на коронавирусот