23 Април, 2019
0.0355

Царовска: На 12.000 граѓани не им се префрлиле придонеси во вториот пензиски столб, Владата ќе ги обештети

Објавено во: Финансии 27 Јануари, 2019

Финансиска истрага покажала дека на 12.000 пензиски осигуреници на возраст од 40-тина години и многу од нив првовработени не им биле префрлани придонесите од првиот во вториот пензиски фонд. Без овие средства нивните пензии би биле далеку помалку, објави денеска Мила Царовска, министерката за труд и социјална политика.

- Овие 12.000 наши сограѓани во периодот од 2007 до 2018-та година изгубиле по околу 400.000 денари. Не им се префрлувале придонесите во вториот пензиски столб. Овие граѓани ќе добијат писма во наредниот период од пензиските друштва и од МАПАС дека ќе бидат обештетени. Најголемите задршки почнувале да се случуваат помеѓу 2009-та и 2010-та година - изјави Царовска.

Таа наведе дека во 2019-та ќе им се исплатат 19 милиони евра во фондот како на идни пензионери. Додаде дека претходната власт е виновна за тоа што се отворила дупка од  15 милијарди денари и со тоа пензискиот систем станал нестабилен.

Иако мрежата е мошне сложена, Царовска вели дека своевремено не реагирала ниту една институција, вклучувајќи ги ПИОМ, МАПАС и Агенцијата за вработување.


Можеби ќе ве интересира

Колкав бизнис има во управување со парите на идните пензионери?

Колкав бизнис има во управување со парите на идните пензионери?

Најголемата банка со активи во светот има нов шеф

Најголемата банка со активи во светот има нов шеф

Кинезите ќе им изградат стадион од 150 милиони евра а Хрватите треба само да ги научат да играат фудбал

Кинезите ќе им изградат стадион од 150 милиони евра а Хрватите треба само да ги научат да играат фудбал

Друштвата се отвораат за инвеститори: Одобрени две јавни емисии на акции

Друштвата се отвораат за инвеститори: Одобрени две јавни емисии на акции

БЛУМБЕРГ ГИ ПОДРЕДИ: Ова се најсиромашните економии во светот за 2019

БЛУМБЕРГ ГИ ПОДРЕДИ: Ова се најсиромашните економии во светот за 2019

КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ: Каде се крие драмата на работното место?

КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ: Каде се крие драмата на работното место?

Тевдовски до Руфи Османи: Општините да го зголемат данокот на имот

Тевдовски до Руфи Османи: Општините да го зголемат данокот на имот

ЏЕК МА КОЈ ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 10 ЖИВОТИ: Работното време од 12 часа е благослов!

ЏЕК МА КОЈ ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 10 ЖИВОТИ: Работното време од 12 часа е благослов!

Како да дадете отказ од досадната работа и да ги следите соништата

Како да дадете отказ од досадната работа и да ги следите соништата