31 Јули, 2021
0.0191

Досега државата исплати 100, остануваат уште 400 милиони евра за спас од кризата

Објавено во: Финансии 29 Јуни, 2020

Нина Ангеловска, министерката за финансии, објави дека досега од трите сета на антикризни мерки, се исплатени 100 милиони евра кај фирмите и граѓаните, од вкупната вредност на мерките која се проценува на 500 милиони евра. На сметките на компаниите се префрлени 70 милиони евра, додека 30 милиони се пуштени во оптек за граѓаните. 

Кај компаниите 60 милиони евра се дадени за мерката 14.500 денари поддршка по вработен за 140.000 работни места, додека се исплатени 8,6 милиони евра бескаматни кредити од Развојна банка. За граѓаните кај банките се префрлени 28 милиони евра за домашната платежна картичка, 65.000 евра за самостојни уметници и 400.000 евра за спортисти.

- Би сублимирала досега вкупно од буџетот реализирани се преку трезорот средства кои се легнати за мерките - домашна платежна картичка, исплата на плати, за финансиска поддршка на самостојни уметници, за спортисти и за се друго дека се исплатени 100 милиони евра. Тоа се веќе трансферирани средства. Тука влегуваат околу 30 милиони евра исплатени директно кон граѓаните. Додека 70 милиони евра се легнати на сметките на компаниите, рече Ангеловска.

Можеби ќе ве интересира

УНИ Банка успешно ја држи пазарната позиција! Растат приходите од провизии и вложувања во обврзници

УНИ Банка успешно ја држи пазарната позиција! Растат приходите од провизии и вложувања во обврзници

Експлозија“ во НЛБ Банка!!! Кредитирањето порасна за 40 милиони евра, профитот достигна 18,4 милиони евра!

Експлозија“ во НЛБ Банка!!! Кредитирањето порасна за 40 милиони евра, профитот достигна 18,4 милиони евра!

ВО НЛБ БАНКА СЕ ЧУВААТ ДУРИ 1,34 МИЛИЈАРДИ ЕВРА НА ГРАЃАНИТЕ И ФИРМИТЕ - банката во првото полугодие има и одличен профит од 18,4 милиони евра

ВО НЛБ БАНКА СЕ ЧУВААТ ДУРИ 1,34 МИЛИЈАРДИ ЕВРА НА ГРАЃАНИТЕ И ФИРМИТЕ - банката во првото полугодие има и одличен профит од 18,4 милиони евра

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА ОСТВАРИ НЕТО ДОБИВКА ОД 6,53 МИЛИОНИ ЕВРА - во првото полугодие растот на профитот е дури 666,74 отсто

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА ОСТВАРИ НЕТО ДОБИВКА ОД 6,53 МИЛИОНИ ЕВРА - во првото полугодие растот на профитот е дури 666,74 отсто

Зошто акцијата на „Алкалоид“ е јака како државна обврзница?

Зошто акцијата на „Алкалоид“ е јака како државна обврзница?

СН ОСИГУРИТЕЛЕН БРОКЕР доби одобрение да издаде прва емисија на корпоративни обврзници од 80 милиони денари

СН ОСИГУРИТЕЛЕН БРОКЕР доби одобрение да издаде прва емисија на корпоративни обврзници од 80 милиони денари

Растот на глобалните пазари на капитал и во вториот квартал од годината придонесе за одлични перформанси на фондовите со кои управува ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје

Растот на глобалните пазари на капитал и во вториот квартал од годината придонесе за одлични перформанси на фондовите со кои управува ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје