18 Август, 2019
0.0178

Држава која бара 30.000 програмери

Објавено во: Финансии, Балкан 28 Февруари, 2019

Србија има потреба од 30.000 ИТ стручњаци за да оставари извоз на информациски технологии, од еве милијарди евра. 

ИТ секторот е една од најздравите гранки за развојот на Србија. 

Овој сектор се зацврсти меѓу четирите најважни во државата. 

Информатика е воведена како задолжителен предмет во основните училишта, а во средните е зголемен бројот на инфроматички паралелки. 

Образованието на ИТ кадрите е една од најважните цели во согласност со Стратегијата за периодот од 2017 до 2020 година. 

Можеби ќе ве интересира

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?

По симболична цена се продаваат куќи во швајцарско село

По симболична цена се продаваат куќи во швајцарско село

„ЦРНА“ ЛИСТА НА УЈП: Имаат повеќе од 2.000 должници

„ЦРНА“ ЛИСТА НА УЈП: Имаат повеќе од 2.000 должници